Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Må den ljusnande framtid tillhöra alla nya studenter

De lyckliga, hoppande och sjungande studenterna. Varje år skapar de så många känslor. Studenten återskapar egna minnen, men också varma känslor för alla unga på väg ut i livet. Må den ljusnande framtid bli er.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Ibland får jag känslan av att det inte var så länge sedan jag själv stod där i en lite för stor vit kostym, blårandig skjorta och en studentmössa jag inte kände mig fullt bekväm i. Vi skrålade om hur bra vi var, vi kramades vi skrattade, vi grät. För mitt i lyckan och lättnaden över att äntligen slippa skolans lokaler fanns också sorgen. Vi skulle skiljas åt.

Ett par personer från högstadie- och gymnasietiden på 80-talet har jag inte sett till sedan dess. Flera är inte längre i livet. Andra har försvunnit åt olika håll runt om i landet och i världen, den värld vi alla hade drömmar om. För vi visste allt, men ändå inget, som Bo Kaspers Orkester skaldar i "Att vara ung".

Annons

Annons

"Ung, att vara ung

Att veta allt och ändå inget

Vägarna ligger där, vem vet var de bär

Visst känns det skönt att fantisera"

Inbäddat innehåll

Vi hade, likt dagens studenter, så många drömmar. Men vår värld, 1986, var på så många andra sätt så annorlunda. Vi hade inget Internet, vi levde inte under det akuta klimathot som finns nu, vi kände inte till något krig i ett närliggande land, vi upplevde inte ett Sverige där skottlossningar har blivit vardag.

Daniel Nordström som student 1986.

Bild: Privat

Men, förutom våra drömmar hade även vi vår oro för framtiden. Det är stort att bli vuxen, men det är också kravfyllt. Även om någon inte lägger förväntningar på ens axlar gör man det gärna själv. Vi alla vill lyckas, eller åtminstone leva lyckliga och utan ständig oro.

Jag läste nyligen en studie från 2016. Den har visserligen några år på nacken nu, men jag skulle tro att bilden knappast har förbättrats de senaste åren. Studien visade att ungdomar mellan 18 och 25 känner oro och stress över sin egen framtid och en rädsla för att inte lyckas i livet.

Annons

Inte minst finns det i studien en oro för samhällsproblem som miljöförstöring, bostadsbrist och arbetslöshet.

Lyckliga studenter från Carlforsska gymnasiet i Västerås.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Jag förstår oron så väl, men jag hoppas framför allt att dagens unga och studenter också kan känna glädje och framtidstro. Ja, det finns mycket elände i denna värld, men det finns också så oändligt mycket som är gott.

För en tid sedan fick jag en fråga om vilket råd jag skulle ge till mitt unga jag. Mitt svar kom utan betänketid: "Det löser sig".

Det må vara ett naivt svar, men ibland måste man också tillåta sig att tänka på det sättet. Det mesta löser sig, om man inte tror att man nödvändigt måste klara allt ensam. Det viktiga är att man uppriktigt söker stöd när det behövs.

Kriser och svåra frågor dyker upp längs livets väg. När det sker hoppas jag att dagens studenter har förmånen att kunna öka sig till lika trygga och varma famnar hos nära och kära som jag har fått förmånen till, oavsett om jag har varit lycklig eller förkrossad. Det ger trygghet för livet.

Studenter vid Carlforsska gymnasiet i Västerås firar.

Bild: Kenneth Hudd

Tre heta

Ylva Yngveson

Västeråsare och krönikör i VLT som ständigt ger läsarna viktiga privatekonomiska råd.

Annons

Maria Björkman

VLT:s kulturredaktör är inte enbart en skicklig journalist och redaktör. Hon har också en enormt viktig röst i den lokala kulturdebatten.

VSK-podden

Annons

VLT-sportens podd är alldeles utmärkt för dig som gillar fotboll och VSK. Även om du inte ens är intresserad av fotboll bjuder podden på mycket intressanta samtal. Nu är avsnitt sju ute.

Citatet

Den vars ungdomsdröm inte gick i uppfyllelse är inte fattig, men den som ingenting drömde i ungdomen är fattig.

Adolf Nowaczyński (1876–1944), polsk författare.

Till toppen av sidan