Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Föräldrar med skärmpanik bör lyssna på de klokaste forskarna

Så var debatten igång igen, i ny form. Ett antal forskare hävdar att skärmtid har negativa effekter på barn. Resultatet blir att oroliga föräldrar får skuldkänslor. De bör lyssna på de ännu klokare forskarna istället.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tv-profilen Siewert Öholm diskuterade gärna glatt om både hårdrockens och videovåldets fasor.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Anmäl text- och faktafel

I alla moderna tider har barn, ungdomar och vad som är farligt i samtiden diskuterats. När jag var ung fanns inget Internet, men det målades upp skräckscenarier kring såväl videovåld som hårdrock – och ofta var det journalisten, debattören och tv-profilen Siewert Öholm (1939–2017) som tog till orda i tv-rutan.

Tv-debatten 1984 om hårdrock och bandet WASP eller "Vassp – vi ar Sattan’s pipel", som Siewert uttalade bandnamnet och felaktigt tolkade förkortningen, är en klassiker, inte minst inom hårdrockkretsar. 31 år senare sade till slut Siewert Öholm förlåt till Anders Tengner, den då unge journalisten som i tv-programmet ensam fick stå till svars för hela hårdrockscenen.

Annons

Annons

Blackie Lawless, sångare i WASP, det band som skrämde slag på Siewert Öholm och orsakade moralpanik under 80-talet.

Inbäddat innehåll

Sedan hade vi hela videovåldsdebatten på 80-talet. Det befarades att vi unga som såg filmer med inslag av våld själva skulle bli våldsamma och mordbenägna, precis som att unga som lyssnade på hård musik – speciellt om texterna handlade om ondska – själva skulle bli onda. Det fanns naturligtvis ingen forskning som verifierade det.

Faktum är att en brittisk forskare, Stuart Cadwaller, i en studie senare istället kom fram till att de smartaste ungdomarna hade någonting gemensamt. De lyssnade på hårdrock.

Numera pratas det sällan om faran med filmer eller musik. Istället är det Internet, tv-spel och skärmarna som representerar om inte det onda, så åtminstone det skadliga och farliga. För några dagar sedan skrev till exempel tio forskare på DN Debatt. Dessa hävdar att skärmtid har negativa effekter på små barn,

Forskarna konstaterar att de första två åren, då hjärnans grundläggande funktioner utvecklas, är en känslig period. De skriver också att Sverige är det enda landet i världen som har inskrivet i läroplanen att förskolebarn ska arbeta med digitala verktyg och ser risker med att det saknas tydliga riktlinjer för hur förskolan ska digitaliseras.

Annons

Annons

Elza Dunkels är en klok forskare. Lyssna på henne.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Men, det finns tack och lov också andra forskare. Elza Dunkels till exempel. Hon var för övrigt nyligen gäst i den podcast, GraffmanNordström, som jag har tillsammans med kulturantropologen Katarina Graffman.

När det gäller skärmtid och unga har hon väldigt mycket klokt att säga.

"Jag tror att vi generellt måste bli bättre på att anpassa oss efter det samhälle vi redan har. Vi kan inte vända utvecklingen eller ouppfinna nätet", säger Dunkels till exempel till Sydsvenskan.

Alla oroliga föräldrar bör lyssna på forskare som Elza Dunkels. Mindre på larmrapporter. Om man är lagd åt det hållet kan man se faror i allt, men orosmoln kan skingras med vanligt hederligt sunt förnuft.

Ett barn mår inte sämre för att det i lugn och ro då och då får titta på till exempel Babblarna på SVT Play. Det mår snarare bättre.

Det behöver jag inte vara forskare för att utlova.

Ett barn mår inte sämre för att det i lugn och ro då och då får titta på till exempel Babblarna på SVT Play.

Bild: Lars Pehrson

Annons

Tre heta

Thelma Kimsjö

Annons

VLT:s tidigare tidningschef och utgivare har bokdebuterat med romanen "Danssjukan". Handlingen kretsar kring Mikael som bestämmer sig för att ta reda på om han kommer att dö lika plågsamt som sin pappa och bror.

Sanna Johnsson

När 32-åringen från Västerås var liten ville hon bli kock i tv. Men kockplanerna lades ganska tidigt på hyllan. Det blev istället frisöryrket som lockade. Nu har hon utsetts till årets salongschef.

Ophelia Dahl

Årets DM final i fotboll såg ut att gå till straffar, men i den 84:e minuten klev 16-åriga Ophelia Dahl fram och blev matchhjälte för BK30 med sitt första a-lagsmål.

Citatet

Ha ett hjärta som aldrig hårdnar, ett sinne som aldrig tröttnar, ett handslag som aldrig skadar.

Charles Dickens (1812–1870).

Till toppen av sidan