Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2022

Frej hindrade mc-stöld i rusningstrafiken: ”Handlade instinktivt”

En onsdagsmorgon i september hindrade Frej Odder Norling en man från att stjäla en äldre herres motorcykel. Nu är han nominerad till Västerås vardagshjälte 2022.

Text

Frej Odder Norling, nominerad till Västerås vardagshjälte 2022.

Bild: Adam Rosander

Annons

Anmäl text- och faktafel

Stöldförsöket skedde klockan 08.25 den 1 september 2021 i korsningen Östra ringvägen och Stora gatan, som VLT har rapporterat om. Tack vare Barkaröbon Frej Odder Norlings agerande den morgonen avbröts stölden.

Vad säger du om att ha blivit nominerad?

– Det känns otroligt bra. Överraskande. Det här var inget jag räknade med. Jag trodde först att du var en säljare när du ringde.

Systemutvecklaren Frej Odder Norling blev varse exakt vad ett rådigt ingripande omfattar när han var på väg till jobbet.

Annons

Frej Odder Norling stoppade en MC-stöld.

Bild: Adam Rosander

Annons

Kan du beskriva vad som hände?

– Jag cyklar till jobbet precis som vanligt. Jag stannar vid ett rödljus och ser hur någon drar en motorcyklist i armen. Jag tror först att någon tänker ta mobiltelefonen men sedan ser jag att någon sliter ner mannen från motorcykeln och sätter sig på den. Då cyklar jag rakt mot motorcykeln och hoppar på honom. Vi hamnar på gatan och jag håller fast honom där ett tag. Det är flera personer där, gärningsmannen har tre kompisar med sig. Då vågar jag inte hålla fast längre utan känner att det är dags att släppa honom så att det inte eskalerar. De springer iväg och några minuter senare kommer polisen till platsen.

Det var i korsningen Östra ringvägen och Stora gatan som Frej Odder Norling gjorde sin insats. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.) Foto: Yngve Fredriksson

Frej Odder Norling har inte någon kontakt med mannen han hjälpte men berättar att han efter insatsen fick en försändelse blommor av honom och hans fru. Trots att Frej Odder Norling bestämde sig för att ingripa på det sätt han gjorde understryker han att det var ett instinktivt handlande och att alla bör utgå från sina egna förutsättningar.

– Egentligen bör man väl inte göra så som jag gjorde. Man bör tänka på sin egen säkerhet samtidigt som man försöker hjälpa utsatta efter bästa förmåga. Det var ren tur att jag var där, en ren tillfällighet.

Annons

Annons

Frej Odder Norling under betydligt lugnare omständigheter än under ingripandet.

Bild: Adam Rosander

Vad tänker du idag kring det som inträffade?

– Jag tycker att det är galet att det ens sker. Det här var i rusningstrafiken i närheten av tågstationen. Det här sätter säkert sina spår i brottsoffret också.

Frej Odder Norling, en cyklande vardagshjälte?

Bild: Adam Rosander

Juryns motivering: ”Han var på väg till jobbet. Då uppmärksammade han någonting i trafiken och agerade instinktivt. Vid ett rödljus försökte en person stjäla en äldre mans motorcykel. Frej Odder Norling cyklade rakt mot gärningsmannen och lyckades förhindra stölden. Frej Odder Norling nomineras för hjältemodet att ingripa i samband med ett brott.”

Fakta

Frej Odder Norling

Ålder: 36 år.

Familj: Frun Sabina, sönerna Alve och Birk.

Yrke: Systemutvecklare.

Bor: Barkarö.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan