Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2022

Mathilda Hoflings mörka historia hjälper andra: ”Fint med uppskattning”

Med sin utlämnande och mörka historia om grooming och sexuella övergrepp blev Mathilda Hofling under 2021 ”Lyssnarnas sommarvärd”. Nu har hon chansen att bli Västerås vardagshjälte 2022.

Text

Mathilda Hofling, nominerad till Västerås vardagshjälte.

Bild: Adam Rosander

Annons

Anmäl text- och faktafel

Mathilda Hoflings berättelse om hur hon blev utsatt för grooming och manipulerad när hon var tonåring är vid det här laget välkänd. Hon slog igenom när hon som sommarvärd i Sveriges Radio under juli 2021 berättade om sina upplevelser.

Hur känns det att vara nominerad till Västerås vardagshjälte 2022?

– Jag blev jätteglad när jag fick telefonsamtalet. Känns bra i hjärtat att jag blivit nominerad. Det är fint att jag får uppskattning för det jag gjort.

Annons

Sedan Mathilda Hofling klev in i offentlighetens ljus under sommaren 2021 har många hört av sig till henne och berättat om sina upplevelser. Hon understryker att hon inte är någon expert utan en privatperson med ett personligt perspektiv, men är övertygad om att hennes berättelse kan hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation.

Annons

Mathilda Hoflings berättelse om grooming fick ett stort genomslag 2021.

Bild: Adam Rosander

Vilka råd kan du ge unga tjejer som går igenom samma sak?

– Det viktigaste är att det inte är deras fel. Jag vet att man kan känna skam och skuld. Det finns folk som kan och vill hjälpa men det gäller att känna förtroende för dessa personer. Be om hjälp. Det är mitt råd men jag vet att det är otroligt svårt.

Mathilda Hofling säger att kontakt med ideella organisationer som arbetar med den här typen av frågor är en bra idé, förutsatt att kontakten kan ske anonymt. Diverse digitala stödfunktioner spelar också en roll men om det finns möjlighet att få en personlig kontakt ska man inte tveka att be om hjälp.

Hur ska man tänka som anhörig?

– Det viktigaste är att finnas där. Lyssna! Skambelägg inte. Säg inte till någon att de har gjort fel. Det är som gjort för att kontakten inte ska fungera. Någon som är utsatt måste veta att det är okej att gå till mamma, till exempel, och berätta vad som hänt.

Mathilda Hofling i centrala Västerås.

Bild: Adam Rosander

Annons

Hur mår du nuförtiden?

Annons

– Det som har hänt sitter kvar och kommer aldrig att försvinna men jag tar mig vidare. Jag får behandling för Posttraumatiskt stressyndrom, till exempel. Det finns olika triggers. Livet går upp och ner. Det är fortfarande ett stort sår.

Beträffande framtida engagemang arbetar Mathilda Hofling och författaren Leone Milton för närvarande med en bok med titeln ”Berättar du, så dödar jag dig.” Den släpps i september.

Juryns motivering: ”Mathilda Hofling Att berätta om sig själv kräver mod. Att berätta sin egen mörka historia som tonåring kräver ett ännu större mod. Mathilda Hoflings utelämnande berättelse om grooming och sexuella övergrepp är skrämmande, men den är också så enormt viktig. Den hjälper många andra som är i samma situation. Mathilda Hofling nomineras för hjältemodet att berätta.”

Fakta

Mathilda Hofling

Ålder: 36 år.

Familj: Sonen Gösta och maken Andreas.

Yrke: Medicinsk sekreterare och fotograf.

Bor: I Västerås.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan