Annons

Annons

Annons

Västerås vardagshjälte 2022

Nu har du chansen: Rösta fram Västerås vardagshjälte 2022 – så väljer du din favorit

Tre kandidater har valts ut. Nu ligger den avgörande rösten hos er läsare. Det har blivit dags att rösta fram Västerås vardagshjälte 2022.

Text

Annons

Anmäl text- och faktafel

Personen som tar hem titeln Årets vardagshjälte i Västerås kommer, bortsett från äran, att tilldelas 20 000 kronor. Meningen med utmärkelsen är att uppmärksamma och uppmuntra personer som gör skillnad.

Det kan vara personer som gör skillnad i vardagen, som visat personligt mod eller på annat sätt gjort Västerås till en tryggare, stoltare och vänligare stad att leva i.

Bakom utnämningen står VLT i samarbete med flera aktörer, bland annat Västerås Citysamverkan, Västerås stad och polisen.

– Alla vi som lever och verkar i Västerås har ett ansvar till att göra vår stad till det vi vill att den ska vara! I vårt Västerås ska vi människor våga visa civilkurage. Vi vet att det finns många som gör det och dom förtjänar att hyllas. Det är också genom att lyfta fram de goda exemplen som vi banar vägen framåt för fler att våga göra det!, säger jurymedlemmen Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Annons

Det kan handla om allt från att att hjälpa enskilda individer till att på något annat sätt göra en god gärning för Västerås ur ett bredare perspektiv.

– Det finns många exempel på hjältemod och det finns många människor i Västerås som gör hjälteinsatser i vardagen. Utmärkelsen är en hyllning till Västerås hjältar, säger Daniel Nordström, chefredaktör och utgivare för VLT.

I år är dessa tre personer nominerade:

Mathilda Hofling för sin insats att upplysa om grooming.

Frej Odder Norling som förhindrade ett mc-rån.

Sanja Zidar som avstyrde ett självmordsförsök.

Årets ceremonin hålls fredag den 1 juli på Cityfestivalen.

Juryn i Västerås vardagshjälte 2022. Bakre raden: Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens orförande, Lenny Hallgren, direktör kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen samt Daniel Nordström, chefredaktör och utgivare. Främre raden: Helena Ansanius, hotelldirektör Clarion Collection Hotel Etage, Maria Fors, vd Citysamverkan, Maria Thorén , försäljningschef för Bonnier News i Västmanland samt Cecilia Redell, biträdande lokalpolisområdeschef.

Bild: Kenneth Hudd

Västerås vardagshjälte har delats ut sedan 2009. Bland tidigare pristagare finns västeråsare som Elin Pira som på egen hand stoppade en gärningsman efter en stöld på Ica Gryta, Daniel Özer som anställt unga arbetslösa och Nils-Erik "Plog-Nisse" Hjelmer som ideellt plogar Mälarisen så att västeråsarna kan åka skridskor och kälke om vintrarna. Bisharah Bisharah utsågs till årets vardagshjälte 2018 efter sin insats under storbranden på Norra Gryta året innan och 2019 fick Maria Ergül priset för sin kamp mot psykisk ohälsa. 2020 vann Kim Norman för sitt stöd till vårdpersonalen under coronapandemin och förra året vann Alexander Özgun efter att ha räddat en femårig pojke från att drunkna.

Annons

Annons

Alexander Özgun räddade en pojke från att drunkna i det iskalla vattnet vid Kokpunkten. För det blev han utsedd till Västerås vardagshjälte förra året.

Bild: Kenneth Hudd

– Under åren har många olika typer av hjälteinsatser prisats. Även i år har vi nominerat tre sanna hjältar. Det känns mycket fint och jag är inte minst tacksam över det fina samarbete vi har i juryn. Nu är det upp till västeråsarna att utse vilken av hjältarna som vinner. Det blir mycket spännande, säger Daniel Nordström.

Så gör du för att rösta:

► Du röstar i formuläret här nedan.

► Vi vill ha din röst senast den 30 juni.

► Priset delas ut den 1 juli

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan