Fram till 16-tiden var den 5 maj en vanlig dag för Sanja Zidar. Hon var på väg till hemmet i Klockartorp och tog vägen över Pilgatsbron där hemfärden fick en oförutsägbar vändning.
– När jag kom upp för backen såg jag någon som satt på räcket över motorvägen. Jag tänkte ”Oj, vad är det som händer där?” Jag valde att stanna cykeln och hoppa av. Jag såg att det var någon som såg ut att må dåligt. Hon hade en hopplös, avtrubbad blick.

Sanja Zidar pekar upp mot mitten av Pilgatsbron där den unga kvinnan satt på broräcket den 5 maj.
Bild: Adam Rosander
Annons
Sanja Zidar berättar att det var många tankar som for genom hennes huvud. Även om kvinnan inte avsiktligt hoppar så kan hon trilla ner på E18 av misstag, resonerade hon.
Annons
– Jag försökte att hålla mig lugn och närmade mig försiktigt. Jag lade armen runt henne och sade ”inget är värt det här, jag finns här.” Det var också en annan förbipasserande kvinna som stannade. Till slut pratade jag ner den här personen och sade: ”Luta dig bakåt, så hjälper jag dig ner så löser vi det här. Vi sitter här. Jag lyssnar, vi pratar.”
Vad var det första du sade?
– Hej, Sanja heter jag. Jag ser att du har en dålig dag.
Enligt Sanja Zidar tog det uppskattningsvis 6-7 minuter att prata ner kvinnan från broräcket. När kvinnan befann sig på plan mark började arbetet med att hålla henne lugn tills hjälp anlände. Sanja signalerade till den andra förbipasserande kvinnan att ringa till polisen.
– Vi satte oss ner tillsammans och lutade oss mot räcket. Jag höll om henne och sa att ”Jag finns här, just nu är du viktig för mig. Vi fixar det här.”

Tv: Här på räcket till Pilgatsbron satt den unga kvinnan. T.h: Räcket i närbild.
Bild: Adam Rosander
Sanja Zidar är överraskad över att ha blivit nominerad till Västerås vardagshjälte 2022. Hon understryker att hon vill lyfta problemet med ungas psykiska ohälsa.
– Jag tycker att frågan om psykisk ohälsa, speciellt bland unga vuxna, är jätteviktig. Det kan vara mitt eget barn som drabbas i framtiden eller någon i min nära krets.
Vilka är dina tips till den som ställs inför en liknande situation?
Annons
Annons
– Våga stanna! Våga fråga: ”hur är det? vad kan jag göra?”
Vad tycker du att man kan göra konkret i dessa frågor om psykisk ohälsa?
– Vi måste prata om detta. Måste våga fråga. Genom att prata om det så tror jag att skammen minskar. Jag tror att vi alla kan bidra på enklare sätt än vi kanske tror genom att lyssna, fråga och bara finnas till.
Juryns motivering: ”Sanja Zidar När en medmänniska behöver hjälp är det inte alla som vill eller orkar stanna till. Sanja Zidar gjorde det rätta när hon behövdes som mest. Hon stannade och pratade med en kvinna. som uppenbart mådde dåligt, på Pilgatsbron. Med stort lugn och tålamod talade hon med kvinnan och fick henne lugn tills hjälp anlände. Det räddade med stor sannolikhet kvinnans liv. Sanja Zidar nomineras för hjältemodet att hjälpa en medmänniska i nöd.”
Fakta
Sanja Zidar
Ålder: 37 år.
Familj: Sonen Oskar och make.
Yrke: Arbetsrehabiliterare.
Bor: I Västerås.
Fakta
Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt:
Akut nödsituation,
Polis, ambulans, räddningstjänst:
Tel: 112 , dygnet runt.
Vårdguiden, dygnet runt
Tel: 1177
BRIS barn under 18 år
Öppet alla dagar- dygnet runt
Tel: 116 111
Jourhavande medmänniska,
alla dagar kl 21-06
Tel: 08-702 16 80
Jourhavande präst
alla dagar
kl 17-06
Tel: 112
Självmordslinjen, Mind,
dygnet runt, varje dag
Tel: 90 101
Föräldralinjen
Vardagar kl 10–15 samt torsdagskvällar kl 19–21
Tel: 020-85 20 00
Äldrelinjen
Vardagar kl 8–19 och helger kl 10–16
Tel: 020-22 22 33.
SPES – Stödlinje för dig som förlorat någon i självmord. kl 19-22 varje dag,
Tel: 08- 34 58 73
Kyrkans SOS-telefon
vardagar kl 13-21 och lör-sön 16-21
Tel: 0771-800 650