Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Stoppa planerna på bergtäkt och deponi vid Anundshög!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Privat

Annons

Som de flesta säkert redan känner till finns det planer på att anlägga en enorm bergtäkt och deponi i närheten i Badelunda. Jag arbetar sedan några år tillbaka som guide vid Anundshög på min fritid. I söndags hade jag förmånen att få visa våra fantastiska fornlämningar för en grupp amerikanska turister, som var mäkta imponerade över vad de fick se. Sammanlagt kommer vi att ha cirka 30 sådana gruppresor i sommar.

Annons

Annons

Den amerikanska resebyrån har valt att lägga in ett stopp vid Anundshög efter sitt besök på Vasaskeppet i Stockholm. Det säger ju något om vilken speciell plats det är. Vi har även ett stort antal öppna visningar i sommar där vi tar emot besökare från hela världen. Många fler kommer till området för att på egen hand uppleva de mäktiga fornlämningarna och den fantastiska utsikten från Sveriges största gravhög.

Det är helt uppenbart att Anundshög som besöksmål kommer att tappa i attraktion om man ska ha tung trafik som dundrar förbi och buller från en jättelik bergtäkt i bakgrunden. Vi har redan nu problem med trafik i området, vilket förstås kommer att förvärras oerhört om planerna på en bergtäkt och soptipp i närheten blir verklighet.

Jag hoppas därför att dessa planer omedelbart läggs i papperskorgen där de hör hemma. Då kan alla vi som brinner för Anundshög fortsätta att utveckla platsen till att bli ett lika självklart nationellt besöksmål som till exempel Birka och Gamla Uppsala.

Anna Knapp

Västerås

Till toppen av sidan