Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Allt det ljusa i sommaren blev svart under årets längsta dag

Årets längsta dag. Då inträffade det ofattbart bestialiska i centrala Västerås. Två män höggs ner. En 16-åring greps för dådet. Allt det ljusa och vackra i sommaren blev plötsligt brutalt svart.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Adam Rosander

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag promenerade till jobbet i tisdags. Klockan närmade sig 08.45 och jag var sen. Sommaren värmde kroppen innanför den mörka kavajen och det enda som bekymrade mig just då var skjortan. Skulle svettfläckarna synas när jag satt på det möte jag snart skulle delta i?

Då passerade den första ambulansen i hög fart med påslagna sirener och tankarna gick till min mamma. Inte för att jag kände omedelbar oro för henne. utan på grund av det hon brukar säga när vi ser en ambulans med påslagna sirener: "Undrar vilken stackare som ligger där inne."

Ytterligare en ambulans och en polisbil passerade och innan jag hade hunnit prata med mina kollegor på VLT visste de redan att någonting allvarligt hade inträffat. "Vi utreder ett grovt våldsbrott", som polisen initialt brukar meddela, oavsett vilken typ av grovt brott det handlar om. Därefter brukar uppgifterna bli mer knapphändiga på grund av så kallade utredningstekniska skäl.

Annons

Annons

VLT var snabbt på plats och sände tv live. VLT:s reporter Tony Persson medverkade även i Expressens livesändning. Detaljerna kring det som betecknas som ett vansinnesdåd var få, men det spreds desto mer rykten i olika nätforum. Det gör det, tyvärr, nästan alltid vid stora nyhetshändelser.

VLT fick, som första redaktion, bekräftat att den mest allvarligt skadade av de två knivhuggna männen är rektor på en gymnasieskola i Västerås. Den gripne 16-åringen är elev på en gymnasieskola, men om det finns någon koppling till det får den fortsatta utredningen visa. Oavsett vad som orsakade attacken får inte liknande brutala dåd inträffa. Ändå gör de det och tyvärr begås det numera allt för ofta grova våldsdåd i Västerås.

Den brutala attacken på Engelbrektsplan i Västerås inträffade den 21 juni, den dag som kallas årets längsta dag i den tid när Sverige är som allra vackrast. Allt har åter väckts till liv. Staden och naturen spirar och allt borde vara underbart, inte minst för en 16-årig pojke med hela sommaren framför sig.

Annons

Annons

Men, den här dagen som såg så ljus ut blev svartare än natten, inte minst för de båda knivskurna och deras anhöriga. Men, denna dag slogs också en 16-åring gärningsmans liv i spillror.

Det brott som har begåtts är avskyvärt. Det ska straffas och hatas, men jag hoppas att denne 16-åring istället för massivt hat möter den professionella hjälp han uppenbarligen är i desperat behov av.

Bild: Tony Persson

Tre heta

Torbjörn Grass

Från och med 22 juni kan besökarna på länsmuseet uppleva musikern och kompositörens musikaliska rum där elektroniska impulser styr elektromagneter och skapar olika ljud i metallskrot. "Jag gillar saker som har skumma övertoner," säger han.

Midsommarbandy

Sill och potatis. Dans runt midsommarstången. Och bandy. Klassiska aktiviteter under midsommar. I alla fall i Söderhamn. I onsdags var det dit VSK åkte för att spela match mot Broberg - en match VLT sände.

Gösta Johansson

Han har bott i Hallstahammar i hela sitt liv och har prenumererat på VLT sedan han var 22 år. I veckan fyllde han 100 år, en dag han bland annat firade med 78-årige sonen.

Citatet

”Jag tror att obeväpnad sanning och villkorslös kärlek kommer att få sista ordet i verkligheten."

Martin Luther King (1929–1968).

Till toppen av sidan