Annons

Annons

Annons

Sim-SM 2022

Det blev simstjärnans räddning: ”Jag var på botten och bröt ihop”

Västeråssimmaren Edith Jernstedt slog igenom stort 2019.

Sen kom skadorna och två tunga år där 20-åringen tog en paus från simningen.

Räddningen blev flytten till USA.

– Det är mitt bästa beslut i livet, säger hon i en öppenhjärtig intervju med VLT inför SM-tävlingarna i Linköping.

Text

Edith Jernstedt är tillbaka efter två jobbiga år. I veckan tävlar hon för Västerås Simsällskap under SM i Linköping.

Bild: Johan Bjernevall

Annons

År 2019 var ett succéår för Västeråstalangen Edith Jernstedt. Hon vann tre SM guld, tog en fjärdeplats på junior-EM och representerade landslaget under kortbane-EM i Glasgow. Där lyckades hon ta sig till semifinal på 100 meter fjäril.

Men succéåret fick en drastisk vändning.

Veckan efter EM-debuten drog Edith Jernstedt på sig en axelskada under en tävling i Amsterdam. Skadeproblematiken fortsatte när den andra axeln drog på sig skador efter att ha blivit övertränad.

Sedan har det varit fram och tillbaka med båda axlarna i två och ett halvt års tid där hon inte kunnat tävla. En tid då många simtävlingar fick ställas in på grund av pandemin.

– De här åren fick jag tänka att det här är bra tajming. Nu får jag tänka på annat och bara fokusera på att bli stark, säger Edith Jernstedt.

Annons

Edith Jernstedt berättar för VLT att skadeperioden har varit tung. Under perioder har hon endast kunnat simma med benen för att inte överbelasta axlarna. Det fanns även stunder där simningen fick ta en paus.

Annons

– Förra året var jag nere på botten och jag bröt ihop. Jag klarade det inte mentalt eller fysiskt längre. Så då tog jag en månad i april helt av från simningen.

Hur kändes det under den jobbiga perioden?

– Det var inte kul alls. Jag tog min paus och pratade under den tiden med en idrottspsykolog. Sedan har jag alltid varit väldigt stark mentalt. Jag har ändå försökt hitta den här gnistan. Min psykolog sa åt mig att försöka hitta någonting varje dag som är bra. Det kan vara alltifrån "idag sprang jag det här", "idag umgicks jag med vänner" eller någonting liknande.

"Jag måste försöka hålla ut"

Under skadeperioden fick Edith Jernstedt lägga ner mycket tid på löparspåret och i gymmet för att hålla sig i form. Foto: FSU Sports information

Under den tuffa skadeperioden var det mål och drömmar som höll Edith Jernstedts gnista uppe. Bland annat drömmen om att få möjligheten att få representera landslaget på stora mästerskap igen. Hon fick även styrka inför att hon skulle börja på Florida State University i Tallahasse i augusti förra året.

– Eftersom jag visste att jag skulle åka dit var det en väldigt stor motivation för mig. Att jag måste försöka hålla ut och bli bra tills jag kommer till USA, berättar Edith Jernstedt.

– Min tränare här i Västerås Leo Sandberg hade skrivit ett brutalt gympass som jag fick köra några gånger i veckan. Det tror jag gjorde mycket.

Under det första månaderna i USA blev det mest rehab och träning för Västeråsaren, men i oktober förra året kunde hon börja tävla igen.

Annons

Annons

– Det var några perioder vi tävlade väldigt mycket. Innan skadan var jag på en väldigt hög nivå och mitt mål var ju att försöka att komma tillbaka till den nivån, säger Edith Jernstedt.

I USA har Edith simmat i Yards. Där en 25 meters sträcka är ungefär 22.5 meter. Foto: FSU Sports information

Under det första året på college har hon hunnit med flera tävlingar. Där den största tävlingen varit NCAA, vilket är det stora årliga college mästerskapet. I mars gick årets mästerskap av stapeln.

– Konkurrensen är hög, men det har jag bara tyckt varit kul.

Hur gick de på tävlingarna?

– De gick bra. På de tävlingarna slog jag personligt rekord i alla individuella förutom 200 fjäril. Och i lagkappen på fyra gånger 100 medley tog jag även skolrekord, så det var kul att få vara med om det.

Vilka erfarenheter tar du med dig från USA?

– All träning man gjort. Mycket hårda pass som jag faktiskt gjort bra och tyckt varit kul. Sen även att jag kom med på många tävlingar och simmat det största tävlingarna i USA. Det tar jag verkligen med mig och redan som förstaårs elev, säger Edith som har tre år kvar i USA.

Edith Jernstedt känner att livet i USA gjort henne mer självständig.

Bild: Johan Bjernevall

– Även om det varit väldigt jobbigt i sina stunder och man har haft sina dippar skulle jag säga att man kommer tillbaka starkare. Jag har sagt till mig själv att inte klaga om det är ett jobbigt fjärilspass. Utan nu ska jag faktiskt köra det och tänka att jag kan göra det.

Annons

Nu har Edith varit hemma i Sverige en månad och börjat förbereda inför den svenska utomhussäsongen. Hon kommer till SM i Linköping som Västerås största medaljhopp.

Annons

Vad ska du göra för att återupprepa succén från 2019?

– Jag ska fortsätta med min träning och absolut ha mina mål. Sedan handlar mycket om vad man gör i livspusslet. Hur man sköter kosten, sömnen och att man njuter lite av livet. Inte bara fokusera tävling och träning hela tiden utan faktiskt må bra, det tror jag är viktigt, säger Edith.

Under kortbane-SM i Eskilstuna 2019 tog Edith Jernstedt med sig fem medaljer hem till Västerås. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Vad siktar du på med SM?

– Bra tider, åka dit prestera och visa att jag är tillbaka. Att komma på bra placeringar.

Under SM-tävlingarna, som startar idag och pågår till söndag, ska Jernstedt delta i 50 meter fjäril, 100 meter fjäril, 200 meter fjäril, 200 meter medley samt lagkapper.

Fakta

De tävlar för Västerås Simsällskap på SM

Edith Jernstedt: 50m Fjärilsim, 100m Fjärilsim, 200m Fjärilsim, 200m Medley.

Max Fahlén: 800m Frisim, 1500m Frisim.
Julia Holmberg: 1500m Frisim.
Gustav Löfkvist: 50 Fjärilsim.
Lilian Löwgren: 50m Fjärilsim, 50m Frisim, 100m Fjärilsim.
Elvira Mörtstrand:100m Frisim, 50m Fjärilsim, 400m Frisim, 50m Frisim, 200m Frisim, 100m Fjärilsim.
Lucas Sterling: 100m Ryggsim, 50m Frisim, 200m Ryggsim, 100m Bröstsim, 50m Ryggsim, 50m Fjärilsim.
Gustav Ulfvebrand: 200m Bröstsim, 100m Bröstsim, 50m Ryggsim
Lagkapper: 4X100m Frisim Herrar, 4X200m Frisim Damer, 4X100m Frisim Damer, 4X100m Medley Mix, 4X100m Medley Herrar.

I laget finns även Isak Rehnman som lagkappssimmare.

*SM i Linköping pågår 29 juni - 3 juli

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan