Den årliga prisceremonin hölls på Mimerscenen inför en fullsatt publik som jublade.
Då vinnaren Sanja Zidar inte själv kunde vara på plats, fick bästa vännen Sophie Pollack ta emot priset på hennes vägnar.
Sophie Pollak såg mycket stolt ut när det tillkännagavs att vännen kammat hem utmärkelsen. I sitt tacktal berättade hon att Sanja har valt att donera en del av prispengarna till den ideella organisationen Suicide Zero.

Sophie Pollak, som tar emot priset på scenen då årets vinnare Sanja Zidar inte kunde vara på plats.
Bild: Lorin Aksac

Sophie Pollak som representerade Sanja Zidar under prisutdelningen.
Bild: Lorin Aksac
Annons
Annons
– Först så kändes det konstigt att bli nominerad, eftersom jag inte vill ta glädje av någon annans sorg. Men att få belysa frågan om psykisk ohälsa känns otroligt viktigt berättar Sanja Zidar när VLT når henne på telefon efter prisceremonin.
Hjälteinsatsen som Sanja prisas för skedde den 5 maj i år. Det började som en helt vanlig dag, men allt ställdes på sin spets under hemfärden då Sanja Zidar cyklade förbi Pilgatsbron. På bron fick hon syn på en kvinna som satt på räcket med benen dinglandes över E18.
Sanja Zidar förstod snabbt att det var en mycket allvarlig situation och agerade med stort civilkurage. Genom att försiktigt närma sig kvinnan på räcket och övertyga henne att kommer ner därifrån, lyckades Sanja Zidar avstyra ett självmordsförsök.
– Jag är mycket förvånad över vinsten, för mig kändes det självklart att agera i en sådan situation och hoppas att andra hade agerat på samma sätt.
Hon fortsätter med att säga att det kändes självklart att en del av prispengarna ska gå till den ideella organisationen Suicide Zero, då hon känner att organisationen kan hjälpa fler människor som kämpar med psykisk ohälsa.
Sophie Pollak som representerade Sanja Zidar under ceremonin, betonade i tacktalet att hon är mycket stolt över sin vän och hennes insats. I en intervju med VLT efteråt lyfter hon även fram en annan kvinna som gick förbi och bistod Sanja Zidar.
Syftet med utmärkelsen Västerås vardagshjälte är att uppmärksamma och uppmuntra personer som gör en skillnad i vardagen, civilkurage som gör Västerås till en snällare och tryggare stad. Därför hyllas vinnaren med förutom äran ett pris på 20 000 kronor. Bakom priset står Västerås Citysamverkan, VLT, Västerås stad, choice hotells, SEB och polisen. Vinnaren röstas fram av västeråsarna.
Annons
Annons
Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, delade ut priset. Hon framhöll att hon var mycket stolt över att få vara en del av denna ceremoni och årets vardagshjälte som sannerligen gjort Västerås till en vänligare stad.
2021 gick priset till Alexander Özgun som räddade livet på en femårig pojke som höll på att drunkna i Mälaren en kall februaridag.

Maria Fors Vd för Citysamverkan, Sophie Pollak som representerardeSanja Zidar och Maria Torén försäljningschef Bonnier News Västmanland, där VLT ingår.
Bild: Lorin Aksac
Årets vardagshjälte 2022: Sanja Zidar
Ålder: 37 år
Familj: Sonen Oskar och make
Yrke: Arbetsrehabiliterare
Bor: Västerås
Fakta
Jurryns motivering
”Sanja Zidar När en medmänniska behöver hjälp är det inte alla som vill eller orkar stanna till. Sanja Zidar gjorde det rätta när hon behövdes som mest. Hon stannade och pratade med en kvinna. som uppenbart mådde dåligt, på Pilgatsbron. Med stort lugn och tålamod talade hon med kvinnan och fick henne lugn tills hjälp anlände. Det räddade med stor sannolikhet kvinnans liv. Sanja Zidar nomineras för hjältemodet att hjälpa en medmänniska i nöd"