Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne - Lennart Nilsson

Text: 

Lennart Nilsson. Foto: Margareta Andersson/VLT:s arkiv

Annons

Jag kommer in på jazzhuset Village i Västerås en dag i mitten på 1990-talet. Lite tidigare än normalt då jag ikväll skall vara huvudansvarig vid aftonens jazzkonsert. Från restaurangens flygel hör jag fantastiska bebop- och swingtoner.

Oj, har musikerna redan kommit. Men inte, för vid den stora svarta flygeln sitter Lennart Nilsson djupt försjunken i musikens värld. Jag stannar och lyssnar. Plötsligt tittar han upp och ser mig.

Annons

"Vilken härlig pianostund Lennart", säger jag. Inte visste jag att du är en så svängig pianist. Det har du lyckats dölja bra.

"Där är du snäll", säger Lennart. Inte är jag någon vidare pianist men jag tycker om att oftast i min ensamhet här nere på Village utmana flygeln med att så gott jag kan försöka närma mig några av mina stora pianoidoler Bud Powell, Erroll Garner och de andra.

Annons

Det där är Lennart Nilsson i ett nötskal enligt mina tankar. Välkunnig och mycket insatt i den äldre jazzens viktiga historia men samtidigt lika mycket framåtblickande och intresserad av den nya jazzen och dess utveckling. Den jazz som Lennart så gott det gick försökte och till delar även lyckades med att introducera på Västerås och sedermera ett av Sveriges absolut förnämsta jazzhus Village.

Några år senare lämnade Lennart Village och skapade i stället Nya Perspektiv med inriktning mot den framåtriktade jazzen. Ett projekt som många äldre jazzälskare mer eller mindre förfasade sig över men som Lennart med sin okuvliga förmåga att övertyga samhällets olika kulturinstitutioner lyckades med till etthundra procent.

Projektet Nya Perspektiv blev känt över hela den internationella jazzvärlden och många av den nyskapande jazzens största musiker kom till Västerås. Såväl till enstaka konserter som till de jazzfestivaler Lennart arrangerade i Nya Perspektivs lokaler i Culturen.

Lennart Nilsson och jag hade ibland olika åsikter inom jazzens domäner men ett hade vi definitivt gemensamt: Jazzen är oavsett genre ett av de viktigare bidragen till mänsklighetens kulturella utveckling!

Annons

Mina tankar går till Lennarts hustru Gunnel och till hans familj.

En stor personlighet har lämnat det jordiska men himlens alla jazzmusiker hälsar honom garanterat välkommen till den nya rymden.

Claes Tillander

Lennart Nilsson. Foto: Margareta Andersson/VLT:s arkiv

Annons

Annons

Till toppen av sidan