Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Somliga politiker bör inte finnas på sociala plattformar

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det är alldeles utmärkt att politiker finns på sociala plattformar som Twitter. Om inte twittrandet hanteras med eftertänksamhet resulterar det emellertid i ett haveri. Liberale riksdagskandidaten Mårten Hemström från Sala är ett tydligt exempel på det.

Anmäl text- och faktafel

De allra flesta svenskar bryr sig inte speciellt mycket om Twitter, en tjänst som lanserades 1 juli 2006. Tio år senare, 2016, konstaterades att inte ens var fjärde svensk Internetanvändare använt Twitter. Enligt samma statistik från Internetstiftelsen använde endast två av tio svenskar Twitter under 2021.

Annons

Annons

Det är förståeligt. Twitter, som för ett antal år sedan bestod av intressanta och viktiga samtal har numera förvandlats till allt mer högljudda och skrikande slagord, där falsarier, påhopp och slag under bältet är allt för vanligt förekommande.

Expresidenten Donald Trump blev ökänd på Twitter och stängdes till slut av. Även svenska politiker som moderaterna Hanif Bali och Lars Beckman gör ständigt märkliga utspel på Twitter och då har jag inte ens nämnt SD-svansen.

Västmanlands motsvarighet i lightversion heter Mårten Hemström. Han är partigruppledare för Liberalerna i Sala, ledamot i kommunfullmäktige och vice ordförande i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden. Han kandiderar också till riksdagen.

Jesper Ahlin Marceta är biträdande politisk redaktör på VLT. Han skriver också frekvent i systertidningen Sala Allehanda. Hemströms aggressiva twittrande ifrågasattes nyligen av Ahlin Marceta i en ledare i Sala Allehanda.

Ett exempel på en tweet av Mårten Hemström.

Annons

"Hemströms debattstil på Twitter har flera gånger gått över gränsen till det smaklösa", skriver Ahlin Marceta och ger många konkreta exempel på just det i en både välskriven och viktig ledartext. Ett bra exempel på journalistisk granskning av en ledarsida, helt enkelt.

Annons

Jesper Ahlin Marceta är biträdande politisk redaktör på VLT. Han skriver också frekvent på Sala Allehandas ledarsida.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Jag hade dels förväntat mig att Liberalerna i Sala skulle välkomna granskande ledartexter, dels att någon mer vuxen liberal för länge sedan hade tagit Mårten Hemström i örat och lärt honom ett och annat om vett och etikett i offentliga samtal, inte minst i sociala medier.

Men, vad händer?

Mona Johansson, ordförande för Liberalerna i Sala, ryckte ut och uppmanade Mårten Hemström att polisanmäla VLT:s biträdande politiske redaktör.

Bild: Ari Korzeniowski

Jo, först skyndar Mona Johansson, ordförande Liberalerna i Sala, sig fram och försvarar Hemström i en debattartikel i Sala Allehanda. Mona Johansson, som mig veterligen inte ens själv finns på Twitter, skriver att det är "fruktansvärt" att läsa Ahlin Marcetas ledare och att hon minsann uppmanat Hemström att polisanmäla Jesper Ahlin Marceta.

Annons

Därefter skriver Hemström själv i Sala Allehanda och berättar att han nu har anmält Sala Allehandas ledarsida till både polisen och Medieombudsmannen.

Ahlin Marceta har sansat besvarat såväl Mona Johansson som Mårten Hemström i Sala Allehanda. Ingen av de båda politikerna tycks för övrigt ha kunskap om att det är den ansvarige utgivaren och inte enskilda skribenter som ska anmälas om en person anser sig vara utsatt för förtal av en tidning.

Annons

Mårten Hemström (L) uttrycker sig skarpt och märkligt på Twitter. När det uppmärksammas i en ledartext väljer han att polisanmäla.

Bild: Rasmus Hammarström

Mårten Hemström har förstås rätt att anmäla exakt vem han vill, men det här är faktiskt så patetiskt att man baxnar. Det är helt inte värdigt en person som kandiderar till riksdagen. Det enda Hemström bevisar är att han inte hanterar sociala medier och att han inte heller tål kritisk och sanningsenlig granskning.

Efter den kritik han har så förtvivlat svårt att ta till sig har för övrigt Hemström nu plötsligt låst sitt Twitterkonto så att endast de han godkänner kan läsa det han skriver i forumet.

Annons

Jag bara konstaterar det.

"Ett haveri i realtid", skriver Markus Lindgren (MP), kommunalråd i Västerås, på Twitter om Mårten Hemströms agerande.

Tre heta

Lisa Kennedy

Västeråsaren har skrivit kapitelboken “Cowboysånger”, om en liten familj där alla kämpar med sina egna problem i vardagen. För VLT berättar hon om prestationsångesten, countrylåtarna och om kärleken till ord.

Sakari Salminen

Han är Västerås IK:s senaste nyförvärv – och ett riktigt hett sådant. OS-medaljören ville få en nystart efter att moderklubben Ässät haft det tufft förra säsongen.

Klas Brink

Summer meet 2022 är över, och arrangören tycker att det gått riktigt bra. Samtidigt säger han till SVT Nyheter Västmanland att han inte vill ansvara för nästa års cruising.

Citatet

”Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.”

Ines Uusman kommunikationsminister 1996.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan