Annons

Annons

Annons

Unga entreprenörer

De fick fart på sömniga semestermarknaden – nu är de störst i Norden

Pandemin blev startskottet. Bokningssajten Campcation gjorde campingmarknaden digital – och är nu störst i Norden. ”Det har blivit lite av en sunshinestory”, säger Christian Ölund från Blåsbo.

Text

Annons

Anmäl text- och faktafel

Campcation samlar campingar, ställplatser, stugor och så kallad glamping (lyxcamping) på en och samma sajt och gör dem bokningsbara online.

Företaget startade för två år sedan när pandemin bröt ut och svenskarna började semestra hemma i stor utsträckning. Företaget har 550 direkt bokningsbara anläggningar på plattformen.

– Nu är vi Nordens största aktör. Det har blivit lite av en sunshinestory, säger Christian Ölund, 30 år, från Västerås, en av fyra grundare.

Annons

Christian Ölund, Johanna Raga Waronen och Karl Sandin.

Bild: Lina Larsson

Annons

Idén till företaget kom redan 2019, innan pandemin.

– Men när den bröt ut så förstod vi att det här kommer verkligen bli en grej, och då satsade vi.

Han utvecklar:

– Grundidén till företaget var att om du tittar tillbaka så låg campingen 20 år efter hotellbranschen, gällande allt som har med ”online” att göra, säger han.

Christian Ölund, 30 år, tror att en utvecklingsväg för sajten är bokningar som är paketerade med andra aktiviteter. Foto: Privat

Christian Ölund säger att campingmarknaden växer hela tiden och många nya har upptäckt tjusningen med att campa.

– Det finns så många campare att det inte finns tillräckligt många ställen att campa på, säger han.

Kan marknaden för camping och semestra hemma vara ”dopad” av pandemin?

– Folk kommer självklart att vilja åka utomlands fortfarande. Men det här har sått ett frö som har fått folk att tänka att det inte är så illa att vara i sin egen bakgård. Det är en generation som sett hela världen men inte sett vår egen bakgård, säger han.

Företaget tar nu in kapital och planerar en expansion av bokningssajten i Norden och Europa, bland annat Tyskland och Holland som är stora campingnationer.

Sedan i februari finns kontoret på Götgatan i Stockholm. Frv. Christian Ölund, Johanna Raga Waronen (vd), Oscar Raga Waronen och Karl Joel Sandin. Foto: Eric Amundsson

Annons

Annons

En utvecklingsväg för sajten tror han är en kombinationen av campingbokning tillsammans med bokning av andra aktiviteter.

– Paketeringar, det kan vara middagar och båtturer. Vi tror att folk inte bara vill boka sin vistelse, de vill även ha saker att göra under vistelsen. Campinggäster gillar ofta det lokala och det gynnar hela orten.

Vad är tjusningen med att campa?

– Det är nomadlivsstilen. Du sitter inte fast någonstans, du kan följa vädret. Det är frihetskänslan det är det som är tjusningen med campingen.

Karl Joel Sandin, Johanna Raga Waronen och Christian Ölund har tillsammans med Oscar Raga Waronen (saknas på bilden) startat bokningssajten Campcation.

Bild: Lina Larsson

Företaget har expanderat snabbt och från att grundarna tidigare ha jobbat hemifrån har nu företaget totalt tio medarbetare med kontor nära Slussen i Stockholm.

– När vi startade så byggde vi det här som ett sidoprojekt. Det var blod, svett och tårar att hinna med sitt ordinarie jobb. På kvällar och helger fick vi sitta med det här för att få det att rulla igång.

De fyra grundarna är Christian Ölund som är uppväxt på Blåsbo i Västerås och har studerat på Mälardalens Högskola (numera Mälardalens universitet), Karl Joel Sandin, Johanna Raga Waronen (vd) och Oscar Raga Waronen.

Frv. Christian Ölund, Johanna Raga Waronen (vd), Oscar Raga Waronen och Karl Joel Sandin. Foto: Eric Amundsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan