Annons

Annons

Annons

Debatt
Därför lämnade vi Socialdemokraterna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

En gång var vi profilerade eller aktiva socialdemokrater i våra hemlän Dalarna och Västmanland. Men en dag fick vi nog och lämnade Socialdemokraterna. Nu är vi moderater. I grunden handlar vårt val om att Socialdemokraterna saknar lösningar på nutida och framtida problem. En gång byggde Socialdemokraterna landet, men nu anser vi att de lägger grunden till Sveriges förfall.

Aurora Pirraku Erikson var socialdemokratisk ledamot i regionstyrelsen i Västmanland och insåg successivt att Socialdemokraterna vägrade möta framtiden. De satte sig på tvären när det kom till införande av digitala läkarmottagningar och lösningar för att korta vårdköerna via privata vårdgivare. Moderaterna däremot hade analyser, framtidsvisioner och handlingskraft.

Annons

Hon insåg att hon höll med om alla Moderaternas förslag och att det inte var rätt att stanna i Socialdemokraterna. Från tidigare partikamrater fick hon frågan: ”Har Moderaterna erbjudit dig bättre positioner än oss?” Men för Aurora Pirraku Erikson har politik aldrig handlat om makten för maktens skull, utan om ärlighet och att skapa ett hållbart samhälle för framtiden. Därför lämnade hon Socialdemokraterna.

Annons

För Kent Östman, som tidigare i många år röstat på Socialdemokraterna, handlar det om att få bukt med bidragsberoendet och otryggheten. I det socialdemokratiska Sverige har vi en skjutning om dagen, en dödlig skjutning var femte dag. Föräldrar är rädda för att släppa ut sina barn i vissa bostadsområden, och särskilt kvinnor är rädda för att gå ut om kvällen.

Gängkriminaliteten ökar och parallellsamhället är utbrett. Här saknar det socialdemokratiska partiet lösningar. Men för oss är det självklart: I vårt land ska alla ha makten att bestämma över sitt eget liv. I vårt ska alla ha rätt till frihet. I vårt land ska de demokratiska värden värnas. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ut.

För Sofie Wiklund kom insikten successivt när hon började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och ställdes inför en orimlig ekvation - kommunens 15 största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras.

Kommunen storsatsade på yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag. Korta utbildningar skräddarsyddes med arbetsgivare i behov av arbetskraft. 1 200 arbetslösa och försörjningstagare söktes aktivt upp. Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlända i etableringen studerade i Faluns vuxenutbildning 2018. Då var rikssnittet 14 procent. Människor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv, kom i arbete.

Annons

Annons

Wiklund minns särskilt en man som närmade sig 40 år. Tack vare utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanställd på en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet - och i dag handleder han nya medarbetare.

Insatserna bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019.

Arbetslinjen fungerade – och så borde den göra i hela Sverige. Tyvärr är verkligheten en annan. Över en miljon människor i Sverige kan inte försörja sig själva. Varannan nyanländ kan inte försörja sig själv och det går att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Istället för att fokusera på att få människor i jobb höjer Socialdemokraterna skatterna. Totalt rör det sig om 46 höjda skatter de senaste åtta åren, bland annat på bränsle-, el-, och fordon. Skatteökningarna kostar cirka 18 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj.

Hederliga människor som sköter sig straffas i det socialdemokratiska Sverige. För att säkra Sveriges framtid är det viktigt att bygga ut kärnkraften, sänka skatten på drivmedel och göra det mer lönsamt att jobba – säkra att så många som möjligt kan leva ett bra liv.

Sverige har inte råd att vänta på en förändring, eller på att Socialdemokraterna ska vakna. Därför är vi numera moderater. Vi måste bidra till att få ordning på Sverige.

Aurora Pirraku Eriksson

Moderaterna Västerås, tidigare vice ordförande för S-kvinnor i Västmanland, förbundsstyrelseledamot Socialdemokrater för tro och solidaritet och ledamot av regionstyrelsen i Västmanland

Kent Östman

fd socialdemokrat, numera moderat

Sofie Wiklund

projektledare under valrörelsen, Moderaternas Riksorganisation. Tidigare ledarskribent Dala-Demokraten, rektor vid Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare åt Socialdemokraterna i Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan