Annons

Annons

Annons

Debatt
Skattemedel slösas på onödiga projekt

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I alla övriga sammanhang, allt ifrån den enskilde individen till små och stora företag, rättar man munnen efter matsäcken, stor som liten vet att när det är bistra tider ska man se om sitt hus och göra sig av med onödiga kostnader och effektivisera verksamheten – eller för att använda en gammal slogan – ”dra åt svångremmen”!

Det är tydligt att den nuvarande regeringen, ledd av vår tidigare finansminister, inte har förstått att man inte kan hitta på nya skatter eller höja befintliga bara för att man inte får ihop kalkylen. Det krävs politiker som inte använder skatter för att täcka hål i budgetar eller upprättar nya fantastiska myndigheter. Vid årsskiftet 21/22 var antalet myndigheter 458 stycken och den sist öppnade är Nämnden för oredlighet i forskning!

Annons

Det krävs en helt ny inriktning där riksdag/regering i varje beslut ska se till att varje skattekrona går till det den är avsedd för. Svenska folkets bästa ska vara fokus och genom att använda pengarna väl samt hålla skatterna låga ska så mycket som möjligt stanna i de egna fickorna.

Annons

Den nuvarande S-regeringen, eller för den delen också den tidigare rödgröna röran, agerar som om det inte finns några gränser för hur mycket man kan spendera av våra skattemedel. Det verkar vara fritt fram att starta projekt och utredningar utan tanke på kontroll och kostnader.

Sida är ett exempel för sig och vi kan bara konstatera att man inte har 100 procentig koll på alla dessa projekt som har en budget på 41 miljarder kronor per år.

Här är några exempel:

1. Anmärkningsvärt är 70 miljoner går till Ryssland som är ett av de mest korrumperade länderna på jorden. 2. Turkiet 100 miljoner kronor. 3. Palestina 575,7 miljoner kronor. 4. Irak 364,5 miljoner kronor. 5. Syrien 707,1 miljoner kronor. 6. Serbien 121,4 miljoner kronor. 7. Albanien 122,7 miljoner kronor. 8. Kosovo 128,9 miljoner kronor. 9. Bosnien Hercegovina 241,6 miljoner kronor. 10. Bolivia 264,8 miljoner kronor. 11. Somalia 911,4 miljoner kronor. 12. Etiopien 712 miljoner kronor. 13. Afghanistan 975,3 miljoner kronor.

Här kommer några fler uppmärksammade slöseriprojekt:

• Myndighetspoddar. En DN-granskning visar att närmare 30 statliga myndigheter dragit i gång poddprojekt. Exempelvis betalade Naturvårdsverket närmare en halv miljon för fyra avsnitt – för att sedan lägga satsningen på is.

• Studiecirklar som inte finns. Omfattande fusk och felaktigheter har uppdagats de senaste åren inom landets tio studieförbund som sysslar med folkbildning. Skattepengar har gått till påhittade studiecirklar med deltagare som inte finns. Pengarna kan också ha gått vidare till kriminella eller antidemokratiska organisationer. Folkbildningsrådet, som skött verksamheten sedan 1991, förnekade länge det spridda fusket. Studieförbunden har fått granska sig själva. Hur mycket som försvunnit i fusk av de runt två miljarder kronor per år som gått till folkbildning, förblir okänt.

Annons

Annons

• Bistånd till Afghanistan med skralt resultat. Sverige har lagt en ansenlig mängd pengar i internationellt bistånd till Afghanistan under de senaste decennierna, närmare bestämt 14 miljarder kronor de senaste 19 åren. Nu har talibanerna tagit över igen och landet är nästan tillbaka på ruta ett. Enligt en rapport från EBA (Expertgruppen för biståndsanalys) har biståndet varit dåligt anpassat till hur Afghanistan fungerar. De lösningar man arbetat för har varit baserade på önsketänkande, utan förståelse för landet och kulturen. Biståndet kan, i stället för att ha främjat demokrati och byggt upp landet, snarare ha förhindrat utvecklingen mot ett mer stabilt, fritt och fredligt land.

• Statliga myndigheters varumärkesbyggande. Arbetsförmedlingen gör tv för att visa att de är experter på arbetsmarknaden (enligt dem själva i alla fall). Trafikverket gör reklam för att de bygger järnväg och Försvarsmakten säger i annonser att de försvarar landet. Statliga myndigheter använder sig alltmer av reklam och marknadsföring för att hävda sig själva och sin verksamhet. Någon övergripande bild av omfattningen och kostnaderna finns inte. Det framgår i en rapport från ESO, Expertgruppen för Studier i offentlig ekonomi. Anställda som sysslar med kommunikation på statliga myndigheter har ökat med 46 procent mellan 2006 och 2019, medan totala antalet anställda har ökat med elva procent.

• 150 miljarder till EU:s coronafond. EU har bildat en coronafond. Från en pott på 750 miljarder euro ska länder kunna hämta ut pengar till ”återhämtning” av deras ekonomier. Sverige förväntas bidra med cirka 150 miljarder kronor till fonden – under 30 års tid. Kopplingen mellan pandemin och pengarna är svag. Fördelningen av pengarna speglar inte hur olika länder har drabbats av viruset. Pengar går förlorade i administration då de går till saker som medlemsländerna lika gärna kunde ha bekostat själva direkt. Fonden kommer att hålla uppe ekonomier som snarare skulle behöva sanering än fler bidrag från unionen. Fonden skuldsätter EU:s medlemsländer ända fram till år 2058.

Nu behöver Sverige politiker med sunt förnuft!

Mikael Söderlund (M)

Riksdagskandidat Västmanlands län

Cecilia Albertsson (M)

Riksdagskandidat Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan