Annons

Annons

Annons

Annons

”Det är mest efterfrågan på relationscoachning efter semestern”

För dyra resor, skyhöga förväntningar och ett tajt schema. Det är inte konstigt att många relationer krackelerar på sommaren, menar coachen Philip Diab.
– Under semestern tvingas vi konfronteras med saker vi har försökt slippa se, säger han.

Text: 

Ofta väger vi att göra slut eller att vara tillsammans mot varandra. ”Men svaret är ofta ett tredje alternativ; jag vill vara kvar – om detta händer”, säger Philip Diab.

Bild: Lars Brundin

Annons

Äntligen är de efterlängtade semesterveckorna här. Kanske har du tänkt att det är nu du och din partner äntligen ska varva ner, få tid för varandra och slippa de trista vardagsbråken?

Istället har alla inbokade aktiviteter gjort er stressade. Tiden tillsammans innebär mest att scrolla på varsin telefon. Samma gamla tjafs fortsätter, bara i en annan miljö.

I så fall är ni inte ensamma.

För många par är semestern en påfrestande tid. Det märker relationscoachen Philip Diab tydligt.

Det är mest efterfrågan på relationscoachning efter semestern och efter jul och nyår.

Han är just nu aktuell som relationscoach i SVT:s ”Vi eller aldrig”. I programmet ska fem unga krisande kärlekspar, med hjälp av Philip Diab och sexterapeuten Louise Mazanti, ta reda på om de ska fortsätta vara tillsammans – eller göra slut.

Annons

Annons

– Under semestern unnar vi kanske oss en resa, fast vi inte har råd. Vi unnar oss kanske godis hela tiden, fast vi inte mår bra av det. Vi unnar oss alkohol. Det är mest efterfrågan på relationscoachning efter semestern och efter jul och nyår. Då har vi konfronterats med saker i relationen som vi har försökt slippa se – men inte längre kan ducka för.

”Att jobba med sin relation är det nya svarta. Man ska jobba med sin relation, men varför det? Jag kan ju också byta partner. Det kanske blir bättre. Ibland är vi bara tillsammans med fel person. Problemet idag är inte bara att folk ger upp, problemet är också att folk håller på för länge”, säger Philip Diab.

Bild: Lars Brundin

Philip Diab anar ett tydligt problem: under ledigheten hamnar lätt fokus på vad man ska göra och vad man ska hinna med.

– Det finns ett uttryck jag tänker på ibland: ”We are called human beings, not human doings”.

Istället borde kärlekspar fokusera på vad man vill känna och uppleva tillsammans, menar han.

– När du är färdig med den här sommaren, vad vill du känna då? Vad vill du kunna säga? Du kanske vill säga att du har fått förnyad energi, att du och din partner kommit närmare varandra eller att ni har haft mer sex än ni brukar ha.

Att inte ha med mobilen på bestämda tider kan göra hur mycket som helst för en kärleksrelation.

Nästa steg är att fundera på vad man behöver offra för uppnå det man vill. En uppoffring skulle kunna vara att lämna telefonerna hemma en hel dag.

– Om du har med dig telefonen kan den pocka på din uppmärksamhet på ett sätt som heroin gör för en före detta narkoman. Att inte ha med mobilen på bestämda tider kan göra hur mycket som helst för en kärleksrelation, säger Philip Diab.

Annons

Nästan alla par söker hjälp för sent, enligt Philip Diabs erfarenhet. Och i heteropar är det nästan alltid kvinnan som tar kontakt. Han uppmanar fler män att vara den som söker hjälp.

Bild: Lars Brundin

Annons

Ska vi göra slut eller vara ihop? Svaret på den frågan är sällan helt enkelt, menar Philip Diab. Enligt honom finns det tre vägar: att acceptera problemen, att försöka förändra situationen eller att göra slut.

– Säg att jag har en partner som alltid dumpar sina träningskläder i hallen. Då är acceptans att jag ser den där träningsbagen och tänker ”fan vad jag älskar henne med alla hennes fel och brister”. Eller att jag hjälper henne plocka undan den, för att jag vet att hon är stressad. Om jag inte kan förändra eller acceptera så måste jag lämna.

Om jag inte kan förändra eller acceptera så måste jag lämna.

Philip Diab är imponerad av att de unga paren i programmet har sökt hjälp tidigt. Han ser mönster i hur olika generationer tar sig an sina relationsproblem.

– Generationen som är födda på 60- och 70-talet struntar kanske i att prata om saker som är viktiga. Den yngre generationen pratar istället sönder saker, men kommer aldrig fram till vad de vill. De är fast i att prata om problemen. Den äldre generationen är fast i att om de gör ett projekt tillsammans så blir allting bra. Sanningen ligger väl någonstans däremellan.

Philip Diab är imponerad av de unga paren i ”Vi eller aldrig”. ”De är beredda att jobba med problem som folk som kanske varit tillsammans i 20-30 år fortfarande sopar under mattan”, säger han.

Bild: Lars Brundin

Annons

Självrannsakan är en avgörande aspekt för att vända en krisande relation, betonar han.

– Vi är lite dåliga på att skilja på vad som är relationen och vad som är oss själva. Ibland kanske man säger att relationen inte funkar – när det egentligen är man själv som inte är lycklig.

Även om semestern kan vara påfrestande kan den också vara en chans att hitta tillbaka till varandra och skapa nya vanor, betonar han.

Annons

– Vi kan komma varandra närmare under semestern och tycka att livet är fantastiskt. Faran är att vi tror att det automatiskt ska vara så när vi kommer hem igen också. Då får man bestämma sig; vad måste man göra för förändringar för att bibehålla det man skapat under semestern?

Fakta

Philip Diab

Ålder: 57 år.
Bor: Lägenhet i Malmö och hus på Mallorca.
Yrke: Coach med fokus på personlig utveckling.
Familj: Flickvän och en vuxen dotter.
Aktuell: Som expert i SVT-programmet ”Vi eller aldrig”, med premiär den 21 juli. Coach i ”Lyxfällan” sedan många år.

Fakta

Philip Diabs tankar om krisande relationer

Rannsaka dig själv. Testa att göra ett så kallat livshjul för att få en överblick av balansen i ditt liv. Att göra ett livshjul innebär att du betygssätter hur nöjd du är med olika aspekter av ditt liv på en skala från 1-10. Dessa tio områden är alla lika viktiga: ekonomi och pengar, familj och vänner, fritid och hobby, fysisk plats, hälsa, karriär, personlig utveckling samt kärleksrelation.

• Undersök det tredje alternativet. Ofta väger vi att göra slut mot att vara ihop, men svaret är ofta ett tredje alternativ: att du vill vara kvar i relationen om något ändras. Vad är det som behöver ändras och hur ska den förändringen gå till?

Prova att göra slut. Tanken på att göra slut kan vara skrämmande. Prova på att göra slut för att se hur det funkar. Kom överens om vad som gäller under provperioden. Glöm inte: man kan bli ihop igen med någon man gör slut med.

Ge inte råd – ställ frågor. Som vän eller anhörig, undvik att ge råd. Ställ istället nyfikna frågor som ”Vad skulle du vilja säga om din relation om ett år?” eller ”Vad behöver hända för att du ska vilja fortsätta vara ihop?”.

Sök hjälp tidigt. Nästan alla par söker hjälp för sent. Det är svårare att ändra vanor och beteenden man har haft i många år, även om det går.

Annons

Annons

Till toppen av sidan