Annons

Annons

Annons

Debatt
Ett Västerås för människor – inte marknaden

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

En gång i tiden hade Sverige världens bästa förskola och skola. Nu sticker vi ut på ett annat sätt. Inget annat land har en skolpolitik som överför lika mycket makt, kontroll och skattemedel till privata företag. I Västerås går vart tredje barn i en fristående skola. Det är ovanligt många även med svenska mått mätt.

I klassrummet är vinstintresset ett hinder för kunskap, utveckling och jämlikhet. Sedan det fria skolvalet och friskolereformen infördes har kvaliteten och resultaten försämrats medan skolsegregationen har ökat, enligt forskningen. Dessutom urholkar marknadsskolan de kommunala skolornas ekonomi. Vi vill sätta stopp för vinstdrivande företag på skolområdet. Alla barn förtjänar en god start i livet.

Annons

Annons

Skandalerna inom äldreomsorgen har avlöst varandra. Privata företag lägger beslag på skattepengar som borde gå till verksamhet och inte utdelning till aktieägarna. Vi som bor i Västerås ska inte behöva tvivla på att vi får tillgång till ett tryggt boende, god omsorg och den vård vi behöver när vi blir äldre. Marknadslösningar passar inte för välfärden. När marknaden bedriver välfärd är ägarnas intressen – effektiviseringar, flexibilitet, avkastning – i centrum. Då kommer glädjebetyg och vägda blöjor som ett brev på posten.

Den förda politiken är ingen naturlag. Det är politiker som fattat beslut om varje enskild privatisering.

De som är ansvariga för det här är högerpartierna som, med god hjälp av Socialdemokraterna, fört en konsekvent politik där område efter område underställts privata vinstintressen.

Det är tid för förändring. Vänsterpartiet går till val på att skapa ett tryggare Sverige. Efter många år av marknadslösningar och privatiseringar måste politiken ta tillbaka kontrollen över välfärden och göra livet bättre för västeråsarna.

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Lars Nordin (V)

fullmäktigeledamot

Hawar Asaiesh (V)

fullmäktigeledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan