Annons

Annons

Annons

Debatt
Fler idrottsanläggningar behövs

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Många känner igen scenariot om anläggningsbrist för idrotten och långa kötider. Så här såg det ut för 20 år sedan, så här ser det ut även i dag och än värre. Politiken har svikit idrotten i den här frågan. Först nu, i samband med valrörelsen, har övriga partier vaknat upp ur sitt ide. Riksidrottsförbundet (RF) har de senaste åren varnat för just anläggningsbristen.

Annons

Sverigedemokraterna har hela den här mandatperioden lagt förslag som inspirerats av Danmarks modell om att bygga fler och framför allt innovativa idrottsanläggningar och idrottsplatser. Kommunerna har inte mäktat med att bygga fler idrottsanläggningar i den takt som idrottsutövandet har ökat.

Annons

Sverigedemokraterna har 19 förslag, flest av alla partier, på saker som vi behöver förändra och förbättra inom idrottspolitiken. Bland annat behöver vi prioritera de här 3 satsningarna:

Nationellt kompetenscenter. Anläggningar är en kommunal fråga. Vi vill under samma tak samla kompetens kring hur man bygger och projekterar idrottsanläggningar. Det här är även en fråga som RF driver och efterfrågar från politiken.

Lokal- och anläggningsfond. Vi behöver ta ett större statligt ansvar under en kortare period för att bygga och initiera byggandet av idrottsanläggningar. Genom en anläggningsfond kan kommuner med vårt förslag söka bidrag till nya anläggningar.

Nationell satsning. Sverige behöver en nationell satsning för att motverka anläggningsbristen. Vi behöver på flera nivåer, mellan det offentliga och det privata, samverka än mer för att alla hjälpas åt. Det finns redan flera fina projekt och initiativ. Vi behöver dela erfarenheter och initiera fler byggen.

Våra barn och ungdomar förtjänar att idrotta istället för att hamna i kö och det är upp till oss vuxna att lösa det.

Angelika Bengtsson (SD)

Idrottspolitisk talesperson

Erik Johansson (SD)

Ledamot i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, Västerås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan