Annons

Annons

Annons

Debatt
Stärk e-demokratin i Västerås

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Delaktighet i den demokratiska beslutsprocessen är varje individs rättighet och utgör en hörnsten i vårt samhälle. Det finns en rad olika sätt att agera och engagera när det kommer till att driva en fråga och göra sin röst hörd.

Jag upplever att det på sina håll finns en stor frustration över politiken och dess väsen. Ofta är det en befogad frustration över rådande styre inom kommun, region och riksdag men det finns också en kunskapsbrist gällande egna möjligheter till att påverka. Utöver att använda traditionella partipolitiska vägar kan du som enskild göra mycket – sannolikt mer än många är medvetna om.

Annons

Annons

För individer, granngemenskaper eller föreningar finns det som i Västerås kallas för e-förslag. Via Västerås stads hemsida kan vem som helst som är invånare i kommunen skicka in sitt förslag. Det ger dig möjlighet att påverka det som är viktigt för just dig. Det krävs minst 100 personer som röstar för ett e-förslag för att det ska skickas vidare till berörd förvaltning och nämnd, där ärendet handläggs. Det finns dessutom möjlighet att följa politiska sammanträden digitalt.

Det är viktigt att dessa demokratiska möjligheter blir allt mer kända och erkänns som vedertagna metoder för att påverka politiken och samhället. Om en idé får uppbackning av ett politiskt parti är det också bevisat att vi tillsammans kan, metaforiskt, flytta berg. Se bara på resultaten av engagemanget kring att stoppa byggnationerna vid Vallby hage och Klimatvägen i Hökåsen.

Dessa är skolboksexempel på organiserat engagemang för förändring. Ett visst politiskt parti försöker dock ohederligt ta åt sig äran av det sistnämnda men jag är säker på att den synden straffar sig i valet.

Vi inom KD ser styrkan i det folkliga demokratiska engagemanget, på individens, familjens och lokalsamhällets egna villkor. Därför stöttar vi helhjärtat den e-demokrati som möjliggjorts av den digitala utvecklingen. Vi kommer att försvara möjligheterna – och utveckla förutsättningarna till att på olika sätt delta i den demokratiska processen och göra sin röst hörd.

Annons

Annons

Slutligen vill vi från KD ge vårt stöd till e-förslaget från Jan Larsson gällande en hundrastgård i Mälarparken, vi kommer att bevaka processen när förslaget behandlas i stadshuset.

Emil Thessén (KD)

kandidat i de allmänna valen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan