Annons

Annons

Annons

Insändare
Läget ska inverka på hyran

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Svar på "Hyrorna höjs enligt marknadens logik", VLT den 30 juli.

Åter igen ännu en som är helt ute och cyklar. Marknaden kan reglera hyrorna väldigt enkelt med produkter som bestämmer vad folk är villiga att betala för. Om hyrorna höjs för mycket byter folk bostad och då står värden med vakanta hyresrätter, vilket ingen värd vill ha. Att påstå något annat är bara larv. Marknaden ska bestämma mer eller mindre vad en bostad är värd – inte något tramsigt bruksvärdesystem.

Annons

Annons

Det vi har i Sverige i dag fungerar inte. Hyresrätter ska ägaren få bestämma över, det vill säga de som äger fastigheten och tagit de största riskerna. Byggs det en hyresrätt på ett attraktivt område ska hyran sättas utifrån liknande principer som en bostadsrätt eller äganderätt på samma område. Sådant som bostadens skick, läge, standarden ska ha inverkan på hyresnivån.

Det gör det inte i dag utan hyran baseras på ett föråldrat bruksvärdessystem som orsakar väldigt skev hyressättning runt om i landet. Det skyddar dem som i dag bor på lägen som inte alls reflekterar vad de borde betala för sitt boende. Detta gäller åt båda hållen. De som bor i vissa områden som inte klassas som attraktiva betalar alldeles för mycket för sin bostad på grund av bruksvärdessystemet.

Så sluta sprida osanningar om att alla hyror skulle höjas och att folk blir hemlösa. Den kommunistretoriken tillhör USSR.

Lättad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan