Annons

Annons

Annons

Debatt
SD har bjudits in i politikens finrum

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Den riktiga valstämningen har inte infunnit sig ännu. Just nu är det mycket som täcker över, ligger i vägen och tar överhanden. Kriget i Ukraina, inflationen, prisökningarna och det nyss genomförda fotbolls-EM för att ta några exempel.

Det här valet liknar inte något annat riksdagsval. I år har nämligen Sverigedemokraterna bjudits in i politikens finrum av Moderaterna och Kristdemokraterna och till och med Liberalerna. Tillsammans har de snickrat ihop en plattform att gå till val på. Alla löften om att inte samarbeta med SD är som bortblåsta. Moderatledaren Ulf Kristersson har tidigare garanterat att det inte kommer att bli något samarbete och han har till och med lovat Heidi Fried, förintelseöverlevaren, att inte detta ska ske.

Annons

Annons

Det intressanta är att SD inte har behövt göra några avgörande förändringar av sin politik. Normaliseringsprocessen har deras allierade i det konservativa blocket skött om. Nu senast lyfte Kristersson fram att: ”Inget annat parti har som SD i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen om vi ska ha en chans att klara integrationen.”

Sanningen är att kärnan i SD:s politik består. Kvar är invandrarfientligheten, uppdelningen av samhället i "vi och dem" och att alla inte ska ha samma möjligheter. SD har ändrat sig är frågor som passar ihop med det konservativa blocket: de är i dag exempelvis för vinster i välfärden och för medlemskap i EU och Nato.

När M hävdar att SD gjort stora förändringar är det, milt uttryckt, mot bättre vetande. I år saknas det nämligen inte fakta om SD i går och i dag. Tre olika författare har skrivit om SD – Gellert Tamas i Den avgörande striden, David Baas Bevara Sverige svenskt och Anna-Lena Lodenius Svart på vitt. Till detta kommer dessutom SD:s egen vitbok skriven av statsvetaren Tony Gustavsson om deras rötter.

Förra valet skrev jag i VLT att en röst på allt annat än SD är ok. Så ser jag inte på situationen inför årets val. Nu uppmanar jag alla att rösta på Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna för att värna om miljön, public service, allas rättigheter, ett jämlikt Sverige och välfärden.

Gunnar Sandström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan