Annons

Annons

Annons

Insändare
Vilka är miljonärer egentligen?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vem älskar en miljonär? VLT har gjort en lista på de 100 största miljonärer i Västerås (2/8). Tidningen valde att göra en lista personer med de högsta kapitalinkomsterna, som samtliga hade miljonbelopp i kapitalinkomst. Tydligen bedömer tidningen att denna lista har allmänintresse, dock inte hos mig.

Jag känner ingen på listan personligen, men många lokala kändisar stack ut. Att välja just kapitalinkomst som kriterium känns lite udda. Men det är enkelt, då den framgår av taxeringen.

Annons

Annons

Förr i världen räknades alla med en förmögenhet över en miljon som miljonär. Räknat på detta sätt är i dag nästan alla som äger sin bostad miljonärer, även om det kan vara svårt att beräkna det exakta värdet av en fastighet. Numera är förmögenhetsskatten slopad och kapitalet ointressant för skatteverket.

I stället väljer VLT att studera den beskattade avkastningen på kapitalet. Har man en avkastning på flera miljoner, då är kapitalet säkert i mångmiljonklassen. Många på VLT:s lista lär ha betydligt högre brutto kapitalinkomst än vad som framgår av listan, i fall de har kunnat dra av kapitalförluster på grund av räntor på lån och rena förlustaffärer.

Regeringen vill gärna klämma åt den stora medelklassen med bostadslån, och om vi får samma regering efter valet, är avdragsmöjligheterna för räntor på lån snart på väg att försvinna. Då får vi kanske se en något annorlunda lista på de största miljonärerna i VLT.

Sverre Haukeland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan