Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
V klagar men har inga svar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Svar på "Ett Västerås för människor – inte marknaden", VLT den 5 augusti.

I en debattartikel från Vänsterpartiets ledande lokala företrädare fullkomligt osar hatet mot privata utförare av äldreomsorg. Jag har arbetat politiskt med äldreomsorg sedan 2016 i Västerås och känner att jag måste förklara hur verklighetsfrånvänd Vänsterpartiets bild av detta är.

Annons

Annons

Privata utförare av äldreomsorg lyckas ofta prestera bättre kvalitet än vad kommunerna gör, läs Socialstyrelsens enhetsundersökningar. En fråga man kan ställa sig är: Varför väljer så många västeråsare privata hemtjänstalternativ om de nu är så fruktansvärt undermåliga?

Vänsterpartiets debattartikel påminner lite om en väderkvarnsduell. Denna gång kommer den i form av den tröttsamma debatten om ”blöjvägning”. Blöjor vägs inom äldreomsorgen för att veta vilken storlek som fungerar bäst – för att kunna ge bästa möjliga vård. I sin iver att visa sina antipatier mot privata företag säger vänsterpartisterna att de vill att äldre ska få sämre vård bara den inte utförs av privata företag, människosynen är beklämmande.

Vi ska dock ställa tuffa krav på dem som väljer att driva den här typen av företag. Under innevarande mandatperiod har äldrenämnden, under liberalt ledarskap, sagt upp avtal med ett antal utförare som har misskött sig. Vårt budskap är att seriösa företagare som vill driva och utveckla äldreomsorg i Västerås är varmt välkomna.

Liberalerna går till val på att stärka hemtjänsten i kommunen. Om du har hemtjänst i dag får du i snitt besök av 15 olika personer från personalen på bara två veckor. Det är alldeles för mycket, vi ska sänka den siffran. Har du hemtjänst i Västerås så ska du veta vem det är som knackar på dörren.

Annons

Vad Vänsterpartiet vill göra inom äldreomsorgen i Västerås är oklart. Efter att ha klagat på privat omsorg tog uppenbarligen skrivlusten slut.

Jacob Axelson (L)

äldrepolitisk talesperson

Annons

Annons

Till toppen av sidan