Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Buskar och träd växer högt och vilt

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Privat

Annons

I Malmö betraktas havtorn som en invasiv växt. De sätter därför in stora resurser för att bli av med den. Träden tar över områden och slår ut andra växter. Kraftiga rotskott som förstör asfalt, husgrunder och gräsmattor skjuter i höjden. Kommer Västerås stad få samma problem i Östra hamnen?

Den tidigare lilla fina parken mittemot klaffbron till Lilleåudden håller att förvandlas till en djungel. Du ser knappt de handgjorda vilobänkarna i afrikansk ek. Om du ser dem vill du inte sätta dig ner. De är fulla med fågelskit samt grenar som rufsar i ditt hår. På den lilla gräsplätten växer  rotskott.

Annons

Annons

Cykelvägen lagades i våras. Rotskott hade fått plattorna att röra på sig. Vad kommer att hända med den asfalterade Mälargatan med parkeringar och husfasader? Det är bara några meter till kajen. Ett av de fem träden är halvdött med spretiga, svarta grenar. Det betyder att trädet kommer att skjuta skott sidledes under marken och dyka upp på något annat ställe.

Hur länge trädäcket som omringar "parken" kommer att hålla mot de väldiga krafterna under jorden ska vi låta vara osagt. Havtorn har otroligt  vitaminrika bär. De sitter dock så högt uppe att det är bara fåglar som kan njuta av dem. Fåglar har ju ingen egen toalett. Det innebär att spridningen av frön är stor. Det är inte långt till Vasaparken eller Lögastrand.

Västerås stad har fastställt en "trädpolicy" för skötsel av planterade träd. Träden ska utvecklas på bästa sätt. Hoppas policyn även gäller träden i närområdet. Hängande, höga grenar förstör mälarutsikten och buskarna avger oönskade rotskott.

Malmö stad ligger verkligen i. Getter sköter om markberedningen och sedan täcks området med svart plast i minst 2 år. Låna några getter från Vallby. De behöver nog semester efter sommarsäsongen!

Jag undrar också över stadens cypresskoloni på Lilleåudden. Fullväxta kan de bli 35 meter. De räcker nu nästan till taknocken på höghusen. Vad är det för fel på svenska enar som bara blir 6-8 meter? Är det kanske dags för en inspektionsrunda?

Packhustanten

Annons

Annons

Till toppen av sidan