Annons

Annons

Annons

Ishockey

Finska nyförvärvet på plats i Västerås: ”Hört att vi har ett bra lag”

Nu har Sakari Salminen, 34, anlänt till Västerås och laget är fulltaligt inför försäsongspremiären mot Vita Hästen.

Finländaren har haft sina första träningar i VIK, men känner att han har en bit kvar.

– Jag tycker att det har varit väldigt hårda träningar, det har gått väldigt snabbt.

Text

Sakari Salminen.

Bild: Johan Bjernevall

Annons

I söndags anlände det finska nyförvärvet Sakari Salminen till Västerås. I måndags gjorde han sin första träning. När VLT-sporten möter honom under den andra träningsdagen är han tydlig med att det är en bit kvar till toppform.

– Jag tycker att det har varit väldigt hårda träningar, det har gått väldigt snabbt. Jag hade min första träning på isen i måndags.

Varför kom du inte till Västerås förrän nu?

– Jag hade lite saker hemma som bröllop för en nära familjemedlem och sånt. Så jag var uppbokad det första två veckorna och det är därför jag är lite sen.

Hur har det känts att komma in i laget?

– Det är alltid lite konstigt att komma in i ett lag, där man inte känner någon. Nästa vecka tror jag att saker kommer att gå bättre. Jag har hört att vi har ett bra lag. Jag tror att alla kan prestera sitt bästa och att vi kommer bli ett starkt lag.

Annons

Annons

Vad kan vi förvänta oss av dig på torsdagens träningsmatch?

– Jag vet inte. Jag ska försöka få igång rytmen. De är mycket träningsmatcher och träningar. När du kommer till ett lag är det ett system och lagkamrater man ska lära känna.

– Jag har spelat många träningsmatcher. Ibland har mina träningsmatcher varit dåliga, men jag har spelat bra i ligan. Ibland spelat bra inför, men dåligt under säsongen. Jag reflekterar inte så mycket över dem, Jag är säker på att både jag och laget är redo när säsongen börjar.

Sakari Salminen under träningen.

Bild: Johan Bjernevall

Finländaren har en stor meritlista bakom sig med både spel i KHL och det finska landslaget. Där han var med och vann OS-brons 2014.

Hur stor roll kommer din erfarenhet spela in sig på laget?

– Vi får se när säsongen har börjat. Det enda jag kan säga nu är att vi tränar bra med mycket fart.

Vad kan du tillföra till laget?

– Vara bra i mitt egna spel. Skapa chanser till mina lagkamraterna, men jag vill inte bara vara offensiv. Jag vill även vara i linje så att vi kan forechecka och vara bra i vår egna zon. Om defensiven är bra, blir man även bra på att anfalla.

Annons

Att spela för ett svenskt lag är inget nytt. Salminen har både spelat i Växjö Lakers (2015-16) och Örebro HK (2019-20).

– SHL är en stark skridskoliga. Jag vet inte mycket om allsvenskan så vi får se hur de kommer bli. Men jag vet att svenska spelare är i bra form, kör skridskor hårt. Blir mycket skridskor, men jag hoppas att det finns möjlighet till att vara kreativ.

Sakari Salminen flyttar till Västerås tillsammans med sin fru och sina två barn.

– Familjen är redan här och förhoppningsvis börjar livet rulla på. Första dagarna är det alltid mycket, men när det lugnar sig hoppas jag det bli bra.

Hur är det för barnen att flytta?

– De är bara glada, de är barn. Det tar nog några dagar sen är det normalt för dem att vara på en ny plats. Jag hoppas bara att vi får en förskoleplats till våran son.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan