Annons

Annons

Annons

Debatt
Upp till bevis, Centerpartiet!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Replik på inlägget "Det är dags att återupprätta LSS", VLT den 1 augusti.

Det är dags att återupprätta LSS, skriver Centerpartiet i VLT. Det välkomnar vi i DHR! Nu är det upp till bevis.

Centerpartiet vill avskaffa begreppet ”grundläggande behov” för att personlig assistans i stället ska bedömas utifrån en persons totala behov. I varje valrörelse gör alla partier utspel som ska tilltala särskilda grupper. Inför val utlovas än det ena, än det andra. Syftet är att peka på vad som är ett partis hjärtefrågor samt att visa att ingen grupp ska lämnas efter.

Annons

Annons

Vi i funktionsrättsrörelsen får sällan sådana utspel och de få gånger som de kommer är de ofta vaga och små. Tills nu.

Det är ingen överdrift att säga att Centerpartiets fokus på funktionsrätt har väckt jubel inom vår rörelse. Men många frågor återstår än.

DHR anser, precis som Centern, att den personliga assistansen ska vara statlig. Men även andra problem med assistansen måste lösas, oavsett vilken myndighet som ansvarar för den. Dels att det är så oerhört svårt att bli beviljad assistans i dag, även för den som har behov. Rätten till personlig assistans är absolut och måste fungera.

Dels att assistansyrkets löner och villkor har halkat efter kraftigt i samhällsutvecklingen. Därför kampanjar DHR just nu, tillsammans med andra funktionsrättsorganisationer och med både fack och arbetsgivare inom assistans, under vinjetten #rimligavillkor.

Hjälpmedel kan vara svåra att få, de hjälpmedel som vi behöver för att alls kunna röra oss och fungera i vardagen. Det ser olika ut i olika regioner. Tillgången är ojämlik och på många håll avgiftsbelagd. Varken rollatorer, rullstol eller andra hjälpmedel är en självklarhet för alla som behöver. Så fruktansvärt illa är det faktiskt.

Kort sagt: Det behövs arbete på många nivåer och på många konkreta områden. Men lösningarna finns! Vi i DHR samverkar gärna med partierna för att utveckla funktionsrättspolitiken.

Åsa Strahlemo

förbundsordförande DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan