Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Ny granskning avslöjar Tony Himmlers (S) högerextrema förflutna

Den kommunpolitiker med nazistiska rötter som VLT tidigare rapporterat om är Tony Himmler (S). I en granskning gjord av Acta publica framkommer det att han i början av 00-talet stört en antirasistisk demonstration i Fagersta och åkt på en konsert på nazistiska Nationalsocialistisk Fronts partihögkvarter.

Text

Tony Himmler (S) förekommer i en granskning av politikers kopplingar till högerextrema miljöer.

Bild: Rasmus Hammarström

Annons

Tony Himmler sitter i kommunfullmäktige i Fagersta sedan 2018 för Socialdemokraterna. Inför höstens kommunval står han på fjortonde plats på Socialdemokraternas valsedel.

Enligt granskningen "Ur mylla brun" där Acta publica kartlagt alla som kandiderar i höstens val har Tony Himmler en lång historia inom den högerextrema miljön. I början av 00-talet störde han en antirasistisk demonstration i Fagersta och blev då visiterad av polis. Han ska även ha deltagit på en spelning i nazistiska Nationalsocialistisk Fronts partihögkvarter i Tråvad och prenumererat på den nynazistiska tidningen Nationell Idag.

Annons

VLT:s systertidning Fagersta-Posten har haft kontakt med Tony Himmler som har avböjt att kommentera uppgifterna. I ett meddelande skriver han:

Annons

”Min rasistiska bakgrund har genomlysts ett otal gånger inför valet 2018 och händelser som skedde för över 22 år sedan ser jag inget värde i att kommentera ytterligare”.

Han hänvisar till en artikel i Fagersta-Posten från mars 2017 som bland annat handlar om att han valdes in i kommunfullmäktige via Sverigedemokraternas lista i valet 2010. Han förklarar det inträffade så här:

”När det gäller SD har jag inte ställt upp för dem i något val utan 2010 använde de sig av öppna listor där någon skrev in mitt namn och det gjorde att jag blev invald i KF i Fagersta. Jag valde att avsäga mig platsen när det kom till min kännedom”.

I artikeln från 2017 kommenterar han kopplingen till Sverigedemokraterna så här:

”Jag har alltid rört mig bland folk med de åsikterna om invandring. Invandring är något som engagerar och jag tycker inte att den frågan togs på allvar. Det tycker jag väl inte att den gör i dag heller på regeringsnivå, även om de mer och mer börjar prata öppet om integration”.

Annons

Annons

Åsa-Märta Sjöström (S) säger att hon har fullt förtroende för att Tony Himmler delar Socialdemokraternas värderingar idag.

Bild: Sara Arvidsson

Socialdemokraternas ordförande Åsa-Märta Sjöström säger att Tony Himmler varit helt öppen kring sitt förflutna inför att han gick med i Socialdemokraterna.

– Tony har varit helt öppen från dag ett sedan han klev in i S. Han visste själv att det skulle komma upp. Det finns inga som helst tvivel om att han delar våra värderingar idag. Vi diskvalificerar inte någon som vill byta åsikt. Man ska inte straffas för ungdomligt oförstånd. Vi vill att så många som möjligt byter åsikt och kommer över till vårt parti.

Tror du att det kan ställa till några problem när det här kommer upp i valrörelsen?

– Nej. Det finns nog många andra som har haft andra åsikter och värderingar i sin ungdom. Vi hyser inga tvivel om Tony över huvud taget.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan