Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalValet 2022

Matilda Molander
Vilken tur att SD Västerås inte bara är islamofober, utan också inkompetenta

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

SD:s riksdagsledamot från Västerås öste ur sig islamofobiska inlägg i talarstolen.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Sverigedemokraterna i Västerås är djupt islamofobiska. Något annat går tyvärr inte att säga efter torsdagens kommunfullmäktigesammanträde.

Det hela började som en motion från Emil Thessén, som blev invald på Sverigedemokraternas lista men som petades och bytte parti till Kristdemokraterna mitt i mandatperioden. Thessén vill strypa kommunala bidrag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, mot bakgrund av att förbundet upprepade gånger bjudit in hatpredikanter och andra med antidemokratisk agenda att tala på förbundets arrangemang. Frågan om vilka som får kommunala bidrag är viktig. Tyvärr kapades den helt av Sverigedemokraterna.

Riksdagsledamoten Ann-Christine From Utterstedt (SD) tog motionen som förevändning att gång på gång gå upp i talarstolen och ösa ur sig sina fördomar.

Annons

Annons

“Den som är det minsta insatt i religionen och statsskicket islam, den vet mycket, mycket väl att ett demokratiskt samhälle utan kvinnoförtryck och där man får älska vem man vill, det är inte islams paradgren direkt.”

Resten av Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp satt och nickade med.

Erik Johansson är SD:s gruppledare i Västerås.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

“Man (Ibn Rushd reds. anm.) är inget demokratiskt förbund, givetvis, man kan inte vara det när man utgår från islam … och muslimska brödraskapet. Det går helt enkelt inte ihop.”

From Utterstedt stod alltså i talarstolen i Västerås kommunfullmäktige och sa att en verksamhet som utgår från den näst största svenska religionen inte kan vara demokratisk. Man baxnar.

När Vänsterpartiets Lars Nordin protesterade mot From Utterstedts (SD) fördomsfulla inlägg möttes han av en ny störtvåg av islamofobi:

“Att vara kritisk mot islam och islams odemokratiska statsskick, och att vi har fått in det i Sverige, det tycker Vänsterpartiet är att göra en höna av en fjäder. Jag skulle vilja att Vänsterpartiet säger det till alla kvinnor och alla homosexuella som utsatts för islams vidrigheter, förtryck, våld, våldtäkter, och så vidare, och så vidare. Står Vänsterpartiet verkligen bakom att det är bra att ha i det här landet?“

Vidden av vad From Utterstedt (SD) står och säger är svår att ta in. Hon är alltså kritisk, inte mot övergrepp som begås i religionens namn, utan mot att religionen islam finns i Sverige. Hon pratar om religionen som något som “vi har fått in i Sverige”, som vore det en smitta eller en invasiv art.

Annons

Men betyder det att Västerås blir en sämre plats om SD får fler röster? Jag vet inte. Sverigedemokraterna i Västerås får ju ändå inget gjort.

Annons

Problemen började redan första året efter valet. Stora interna strider ledde till att flera ledamöter lämnade partiet, och till att den kompetente gruppledaren Emil Thessén petades och ersattes med Erik Johansson. Striderna stod enligt VLT:s källor mellan en grupp som ville fokusera på invandring, och en grupp som ville att partiet skulle ta ett bredare ansvar för staden. De förstnämnda vann.

Erik Johansson (SD) efterträdde Emil Thessén som gruppledare i Västerås.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

När det hösten 2019 var dags för den nya partiledningen lokalt att lägga fram sitt förslag på budget visade det sig att de inte hade något förslag, alls. Budgeten är partiernas främsta verktyg för att styra kommunen, och att inte lämna något eget budgetförslag är som att lämna walk-over i en fotbollsmatch. Man ger sig och låter de andra vinna.

Inför det här året lade partiet fram en budget (tänka sig!) med massor av förslag på hur verksamheten i kommunen skulle bli bättre, problemet var bara att budgeten innehöll mindre pengar än året innan.

Annons

Det går såklart inte ihop, och i kommunfullmäktige försökte Erik Johansson (SD) försvara sig med att de “har utgått från tjänstemännens förslag och lagt till lite, men jag har inte siffrorna i huvudet”. Mannen vill alltså styra Västerås, men kan inte lägga en budget som går ihop och skyller ifrån sig på tjänstemännen.

Annons

Det senaste året har Moderaterna lagt fram 25 förslag, eller motioner, i fullmäktige. Kristdemokraterna har lagt 12 och Vänsterpartiet 6. Sverigedemokraterna? De har lagt fram 3 förslag. Västerås tredje största parti som har fem ledamöter i fullmäktige har alltså inte kunnat klämma ur sig fler än tre förslag på ett år. Det är mindre än ett förslag per ledamot.

Tyvärr visar Erik Johansson och Sverigedemokraterna inga tecken på att bättra sig inför den kommande mandatperioden. I förra veckans valdebatt hade han påtagliga svårigheter att förklara vad han vill göra för att Västerås ska bli en bättre stad. När VLT:s nöjesredaktör William Holm frågade alla partier vad de vill göra för att Västerås ska bli en roligare stad hade alla partier ett svar, utom Erik Johansson. Han vill “först och främst få en helhetsbild av vad ungdomarna saknar. Att först lyssna på invånarnas önskemål för att sedan fatta kloka beslut tror jag är rätt väg att gå”. Visst är det så, men ska han börja lyssna på invånarna nu? Vad har herr Johansson (SD) gjort de senaste tre åren?

Sverigedemokraterna står för en mörk vision av framtidens Västerås. Lyckligtvis har de varken kraft eller kompetens att genomföra den. Det enda de klarar av är att ösa ur sig otrevligheter i talarstolen. Partiet har gång, på gång, på gång visat att en röst på dem är en bortslösad röst. Det gällde 2018, och det gäller 2022.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan