Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalValet 2022

Matilda Molander
När Åkesson står på scen sprutar det eldsflammor

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Jimmie Åkesson (SD) talar till publikens magkänslor.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Jimmie har flames. Ska man sammanfatta sverigedemokratens besök i Västerås på något sätt, ja egentligen hela hans valrörelse, så måste det nog bli med detta brinnande faktum: När Jimmie Åkesson står på scenen sprutar det eldsflammor. Inte bildligt alltså, utan bokstavligt. Grabben har pyroteknik på scenen.

Det här är inte ett torgmöte med en stel politiker som tagit av sig slipsen och kavlat upp skjortärmarna, det här är en rockkonsert. Med skillnaden att publiken inte jublar till “We will rock you!” utan till “Vill man inte anpassa sig, då är man inte välkommen till Sverige!”

– Vi är inget borgerligt parti, vi har ingen lojalitet mot borgerligheten. Vi är Sverigedemokraterna och vi ska bli största parti och ta makten i det här landet! ropar Åkesson och publiken jublar.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna har i mätning efter mätning varit större än Moderaterna, och det är verkligen inget fel på självförtroendet den här septemberkvällen i Västerås.

Jimmie Åkessons besök i Västerås är den trettonde och sista på deras turné med “folkfester”. Och folkfest, det är vad det är. Innan partiledaren kommer upp på scen spelar ett coverband från Skara Gyllene tider och Roger Pontare och skojar om sin dialekt i mellansnacken. Försöker tappert få med sig publiken på allsång. Hade det inte varit för budskapet hade det lika gärna kunnat vara en vanlig stadsfest.

Åkesson berättar att asylinvandringen har kostat för mycket pengar, att den har gjort Sverige “farligare och fattigare” och att man måste “sluta med det eviga daltandet med farliga människor”.

– Sverige ska bli bra igen! utropar Åkesson.

– Vi ska sätta Sverige först!

Han låter som vanligt, och han låter som Trump.

Tonen mot motståndarna är raljerande och fördummande. De andra partierna har “förstört det här landet”. De andra partierna “har inte fattat att tänderna sitter i munnen”. Han skrattar när publiken buar åt att han nämner Annie Lööf (C). Hela tillställningen är en märklig kombination av gemytligt och obehagligt.

En stund tidigare har jag fått möjlighet att ställa några frågor till Åkesson (SD). Jag undrar bland annat vad han vill säga till de liberala väljare som tvekar att rösta på Liberalerna på grund av samarbetet med hans parti.

Annons

– För mig är det ju obegripligt att någon kan rösta på Liberalerna, så jag har inte så mycket att säga till dem faktiskt. Men jag tycker ju att det finns allvarliga problem som vi behöver lösa, och vi kan bara lösa dem genom att få till ett maktskifte. Då måste vi vara vuxna nog att kunna samtala med varandra och hitta gemensamma lösningar även om vi har väldigt olika utgångspunkter i väldigt många frågor.

Annons

Vad tänker du att Liberalerna kan bidra med i ett sånt maktskifte?

– Ja, det är en väldigt svår fråga faktisk. Men Johan Pehrson, om vi tar honom då så upplever jag ändå att han är en ganska pragmatisk realpolitiker och jag uppskattar det. Hans problem är att han har partikamrater som tyvärr svajar lite. Det finns de som inte alls bejakar ett samarbete med oss, till och med bland hans riksdagskandidater. Till exempel. Det är ju ett problem, men kan han bara ta dem i örat och se till att de rättar in sig i ledet så är det inget problem.

Tolkar jag dig rätt om det bästa med Liberalerna är att Johan Pehrson gärna går med på dina förslag?

– Ja, så skulle man kunna uttrycka det, säger Åkesson och ler.

Några timmar tidigare har Åkesson sagt till SvD att valresultatet kommer att tvinga de andra partierna att ändra sig, och att han förväntar sig att sitta i en regering efter valet.

– Är ni redo för maktskifte vrålar Åkesson från scenen på Stora torget. Jaaaaa, svarar publiken medan SD:s vallåt dunkar igång och eldsflammorna sprutar.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan