Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverigedemokraterna sopar skolproblemet under mattan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Sverigedemokraterna i Köping har gått ut med att de vill skilja på elever som är ”hotfulla, kriminella/asociala, utåtagerande och kränkande” från resten av skoleleverna. Det är tydligt att detta parti vill skilja sig och sina barn ifrån barn som inte är önskvärda i deras världsbild.

För oss Socialdemokrater är det tydligt, alla barn är lika mycket värda och förtjänar goda chanser att nå sina drömmar och mål, oavsett var de kommer ifrån eller hur mycket pengar deras föräldrar har i plånboken. Vi tror också på ett samhälle där industriarbetarens barn går i samma skola som banktjänstemannens barn.

Att skilja på duktiga barn från barn som är stökiga är inte vägen framåt. Å ena sidan klagar Sverigedemokraterna på bristande integration och kriminalitet, å andra sidan vill de inte försöka socialisera in barn med svårigheter med andra barn. Deras lösning är bara att isolera alla barn med svårigheten så de inte möter andra barn. Sverigedemokraterna har inte bemödat sig att försöka förklara vad de tänkt göra med stökiga barnen efter de isolerats, kanske är målet enbart förvaring?

Annons

Annons

Samtidigt som vi Socialdemokrater inte vill skilja på barn ser vi självklart behovet av att komma till bukt med stöket i skolan. Från statligt håll ska vi ge lärare fler befogenheter att avvisa elever som stör undervisningen, men nog ska de få en ny chans att vistas i klassrummet för att ta del av undervisningen med sina klasskamrater. Från regionalt håll vill vi ha ett tätare samarbete mellan BUP och skolorna med ”en väg in”, för att fånga upp barn som behöver stöd utan att de ramlar mellan stolarna. Sverigedemokraterna har inte ägnat en tanke åt att utåtagerande barn kan lida av psykisk ohälsa, som kan förvärras av att de avskiljs och hamnar i utanförskap, istället för att omfamnas av vår gemenskap.

På kommunalt håll vill vi ha fler lärar- och elevassistenter som kan hjälpa läraren att hålla ordningen i klassrummet.

Innan Sverigedemokraterna försöker svara med att särskild undervisning för barn med svårigheter i skolan redan finns vill jag påpeka att jag är väl medveten om hur det fungerar i dag. Däremot är den undervisningsformen med särskilda grupper för barn med svårigheter i skolan inte ämnad åt att vara permanent. Tanken är alltid att barnen ska återgå till sina klasser för att ta del av undervisningen som andra barn.

Min fråga till Sverigedemokraterna är, inser ni inte att det inte går att skilja på barn och sopa de under mattan? Det är människor som växer upp utan någon chans till att anpassas till övriga samhället. Sen om de hamnar i missbruk och kriminalitet är det deras fel enligt er. Ta lite ansvar över våra barn istället för att skilja på de som inte är önskvärda i er världsbild.

Adnan Sipović

Kommunfullmäktigekandidat Socialdemokraterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan