Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalValet 2022

Matilda Molander
Nästa politiker, det borde vara du

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Det demokratiska arbetet tar inte slut efter valet.

Bild: Tony Persson

Annons

– Jag kör på det sista bränslet nu, eller snarare, jag kör på motoroljan för att bensinen är slut!

En utmattad partiarbetare suckar och skrattar när vi hörs inför ännu ett besök av en partitopp.

Valrörelsen är inne på sina sista skälvande timmar, och partierna gör sitt yttersta för att övertyga de sista väljarna, de där som ska väga över för ett mandat till.

De här veckorna i slutet av augusti och början av september slås det rekord i dörrknackning, i utdelning av flygblad, i timmar i valstugan. På Facebook tackar politiker sina familjer som står ut med att de aldrig är hemma.

När vi går till vallokalen på söndag tycker jag att vi ska komma ihåg dem. Tänka på alla de som lägger sin fritid och sitt liv på att försöka göra det lilla hörn av världen där vi bor lite bättre. På politikerna.

Annons

Annons

De senaste decennierna har antalet politiker minskat dramatiskt, trots att befolkningen ökar. Allt färre är beredda att läsa tjocka handlingar och sitta på kvällsmöten för att göra skolan eller äldrevården bättre. Tyvärr verkar det inte bero på att svenskarna är nöjda med hur saker fungerar: De som sitter hemma och klagar blir inte färre. Tvärtom ser vi ett ökande politikerförakt, och allt fler politiker utsätts för hat och hot. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är särskilt utsatta.

Det måste få ett slut, den här utvecklingen måste vändas.

Det finns dåliga politiker, det finns inkompetenta politiker och det finns lata politiker. Men de är inte i majoritet, långt ifrån. De allra flesta politiker, åtminstone i Västmanland, är både duktiga och engagerade.

Att de flesta politiker är bra betyder inte att allt de gör blir bra – det vet den som läser ledarsidan. Men man ska inte missta kritik mot att en del blir dåligt för att det mesta blir fel eller att de flesta är dåliga.

Våra politiker förtjänar djup respekt för det arbete de gör och för det engagemang de visar.

De är dessutom en förutsättning för att vår demokrati ska fungera. Det räcker inte att lägga en lapp i en låda vart fjärde år – någon måste se till att det blir verkstad däremellan.

Annons

Många säger att de känner att de har en skyldighet som medborgare att rösta, och det är bra. Men lika många borde känna att det var en medborgerlig skyldighet att ta ett förtroendeuppdrag. Sitta i en nämnd och besluta om avloppsrör eller skolmatsalar i några år. Demokratins fotfolk behöver bli fler.

Så om du springer på några politiker med flygblad i högsta hugg de närmaste timmarna, tacka dem för deras engagemang. Det är de värda, oavsett parti.

Gå sedan och rösta på söndag, och engagera dig på måndag.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan