Annons

Annons

Annons

Debatt
SD: Barnen har rätt till en trygg skolgång

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Svar på inlägget "Sverigedemokraterna sopar skolproblemet under mattan", VLT den 7 september.

Adnan Sipovi´c (S) hade mycket tankar och funderingar kring Sverigedemokraternas idé om så kallade “jourklasser”. Det märktes tydligt i hans inlägg att han fått en del om bakfoten och jag ska hjälpa till att reda ut hans oroliga tankar.

Barnen är det bästa vi har. Barn har rätt till en trygg skolgång. De har rätt till att få synas, höras, finnas. Men barn är ändå barn. De behöver tydliga regler och strukturer att följa. De testar och försöker tänja på gränser. De mår bäst av att veta att vuxna finns och inte kommer att tillåta att man uppför sig hursomhelst.

Annons

Annons

Viktigast är att först alltid ge alla barn rätt förutsättningar för att göra rätt. Ett klassrum utformat för att sprida lugn. Separata arbetsplatser. Ljudisolerat. Fungerande ventilation. Mobilfritt. Tydliga ordningsregler. Ett klassrum där barn förstår vad som förväntas av dem. Där läraren kan undervisa utan att skrika. Med dessa förutsättningar kan barn ta del av den undervisning som ges och vi uppfyller en del av en trygg skolgång. Många barn skulle med bara dessa enkla förändringar fungera mycket bättre i skolan.

Men det finns barn som ändå testar gränser. Som stör och förstör. Hotar och hatar. Dessa barn ska läraren omedelbart kunna avvisa från klassrummet och de ska istället, så länge behov finns, få gå i jourklass. I jourklasserna arbetar specialutbildade pedagoger och lärare, för att kunna se just det här barnet. För att kunna hjälpa just det här barnet. För att det här barnet behöver något mer. Härifrån kan man även ha en närmare kontakt med elevhälsan och vårdnadshavare. Samarbetet mellan skola och vårdnadshavare är jätteviktigt för en fungerande framtid.

Socialdemokraterna vill, som de skriver “inte skilja på barn”, och det är synd. Barn är olika. De behöver olika. De behöver skiljas på för att ges rätt förutsättningar. Barn som stör kommer fortsätta att störa i de ordinarie klassrummen för att där kan dem inte få sina behov tillgodosedda. Och de kommer inte bara genom stök förstöra för sig själva, utan även för alla andra elever i det klassrummet.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna vill ge dessa barn andra, bättre förutsättningar.

Sverigedemokraterna vill även ge de barn som gör rätt för sig, som tar del av undervisningen och vill lära sig, rätt förutsättningar. De får inte glömmas bort.

Så för att summera, elever som är “hotfulla, kriminella/asociala, utåtagerande och kränkande” ska absolut kunna skiljas från övriga elever. Skötsamma elever ska inte behöva utstå den här typen av beteenden i skolan. Och det är inte barnen, det är den här typen av beteenden som inte är önskvärt i vår världsbild.

Gisela Carstinge (SD)

Ledamot i grundskolenämnden, kandidat till kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan