Annons

Annons

Annons

Debatt
Elprisdebatten: Vad gör man med topparna i elnätet?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Toppar i elnätets belastning, (det vill säga kortvarig hög effekt i MW) höjer spotpriset för den timmen, för alla abonnenter. Genom frivillig lastbortkoppling kan man undvika start av dyrare generatorer.

Det fanns ett verktyg för detta i driftcentraler på 1900-talet, som skrotades efter år 2000. Man ersatte inte den gamla utrustningen med modernare – ”inte ekonomiskt försvarbart”.

Annons

Verktyget kallades Rundstyrning: En grupp abonnenter får matningen till sina varmvattenberedare bortkopplade 15 minuter, därefter en annan grupp och så vidare. Alla abonnenter får sin energi. Några får den en kvart senare men alla får den till ett lägre pris.

Spotpriset styr pris till kund per kWh. Alltså ger effekttopparna mer betalt för samma energimängd.

Vilket elbolag vill investera i utrustning som minskar inkomsten?

Annons

Elbolagen vill istället införa ”Effekttaxa”, det vill säga man ska ha extra betalt om användare får ”personliga” effekttoppar.

Ellevio har på försök i Stockholm infört höjd avgift baserat på de tre högsta effekttopparna under en period. Man överför ansvar att kapa toppar till abonnenten utan att det knappast minskar systemets toppbelastning. (Många användares effekttoppar sammanlagras till en utjämnad belastningskurva med brus, som inte alls behöver sammanfalla med toppbelastning på nätet!)

Elnätsbolagen saknar incitament att kapa högpriseffekttoppar. Elnätsföretagens monopol torde rimligen kunna avkrävas att införa den metod som de avvecklat efter avregleringen. En investering som med moderna kommunikations- och styrmetoder torde vara billigare än den gamla skrotade utrustningen.

Hur skulle en nystart av Rundstyrningen kunna gå till?

• Moderna elmätare har kommunikation med driftcentralerna. Genom en manöverutgång från mätarna till abonnentens elskåp med dvärgbrytare kan förutbestämd dvärgbrytare kopplas bort i perioder.

Annons

• Tröga förbrukningar som varmvattenberedare och elbilsladdning kan kopplas bort korta stunder utan bekymmer för abonnenten. Abonnenten får någon bonus för att upplåta sådana bortkopplingsbara laster.

EU har kommit fram till att det nuvarande marknadssystemet inte fungerar i den aktuella krissituationen.

Åratal av underinvestering och övervinstuttag borde föranleda en seriös konsekvensutredning av avreglering och utförsäljning av de offentligt ägda elkraftnäten.

Åke Skogevall

pensionerad elingenjör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan