Annons

Annons

Annons

Debatt
Leverantörer till kommunen är största arbetsmarknaden för långtidsarbetslösa

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Småföretag letar ständigt efter möjligheter att "lösa problemen". Det finns inte mallar för lösningar, hela tiden vill företaget "gå bättre". Framförallt administreras det inte mer än nödvändigt. Offentlig verksamhet tänker inte så här. Jag har jobbat i båda "kulturerna".

Många av dagens samhällsproblem orsakas av att det finns mängder av människor som inte har ett sammanhang, de lever i utanförskap. Arbetslöshet innebär utanförskap. Alla människor behöver ha rutiner, ha förväntningar på sig och veta vilken hjälp samhället ger när livet skiter sig. Detta lär man sig på ett sunt sätt genom att deltaga i samhällslivet.

Annons

Annons

Mitt förslag är att ni kräver av era leverantörer att de tar emot människor som köar för att få ett jobb. Annars får de inte leverera, punkt slut.

Det kan låta så här i upphandlingsunderlaget: "Leverantör till offentlig verksamhet ska för varje 7 miljoner av leveranser ta emot 1 person som köar för att få ett jobb".

Detta skulle innebära att leverantörerna letar upp personer; som behöver praktik, som är berättigade till lönebidrag, människor som saknar en arbetsplats. Det enda som krävs av leverantörerna är att de har en plats åt personen, inga extra kostnader.

Jag vädjar till er politiker: Tänk utanför "boxen", den är bara emballage. Kräv av leverantörerna att ta emot arbetssökande!

Stefan Lindblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan