Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalValet 2022

Matilda Molander
Så här ska nästa Centerledare vinna tillbaka landsbygden

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nu lämnar Annie Lööf posten som partiledare för Centerpartiet. Foto: Anders Wiklund / TT

Annons

Annie Lööf avgår, ”rak i ryggen”, som hon sa på presskonferensen. Och Annie Lööf kan verkligen vara stolt över sina mer än tio år som partiledare. Trots att priset i form av hat och hot varit högt har hon stått upp för en anständig liberalism och borgerlighet, mot rasism och främlingsfientlighet. Annie Lööf har vågat leda sitt parti den modiga vägen, i stället för den enkla.

Men det räckte inte hela vägen fram, nästan var fjärde centerväljare valde ett annat parti den här gången.

För första gången har Centerpartiet lika stort stöd i Möklinta i Sala som på Medborgarplatsen i Stockholm.

På Medborgarplatsen har partiet gått lite framåt. I Möklinta har hälften av väljarna lämnat sedan förra valet.

Annons

Mönstret ser likadant ut i hela Västmanland och i hela Sverige. Centerpartiet står stilla i storstäderna och backar kraftigt på landsbygden. Summan av kardemumman är förändringen det största tappet av alla riksdagspartier.

Annons

Vad är det som hänt med bondepartiet? Varför har man tappat landsbygden?

En första delförklaring är kandidaterna. Man röstar inte bara på ett parti, man röstar också på en person. Inför det här valet har många tunga centernamn valt att inte ställa upp för omval, och uppenbarligen har de tagit väljarna med sig. Centerpartiet förlorar till exempel sitt mandat i både Kalmar och Jämtland, två valkretsar där de sittande riksdagsledamöter valt att nu gå i pension. Effekten av att kandidater som väljarna känner till, och har förtroende för, slutar blir troligen extra stor för ett parti som valt att byta sida i politiken.

Vissa, som riksdagsledamoten Helena Lindahl från Västerbotten, menar till och med att det är själva samarbetet med S som är anledningen till att partiet backar. Men så enkelt är det inte.

Centerpartiet har samarbetat med Socialdemokraterna många gånger förut, särskilt i kristider, utan att landsbygdsväljarna har flytt. Tidigare har man snarare pratat om att “gamla centerpartister” på landet varit missnöjda med den högersväng som partiet har gjort under Maud Olofsson och Annie Lööf.

Partiet har dessutom pragmatismen inbyggd i sitt DNA, och centerpartister sätter ett stort värde i att vara kompromissvilliga och samarbetsorienterade. Det finns helt enkelt en anledning till att partiet heter Centerpartiet och inte Högerpartiet. Man är van vid att vara en kraft i mitten.

Men – och det finns ett stort men. Om man ska vara ett liberalt, borgerligt parti som stödjer en socialdemokratisk statsminister måste man vara extra tydlig mot väljarna vilken politik de kommer att få. Det har Centerpartiet misslyckats med.

Annons

Annons

I stället för att prata om konkret sakpolitik som gör skillnad för väljarna, har Annie Lööf (C) pratat om Jimmie Åkessons (SD) rasism.

I stället för att prata om hur landsbygden ska gå stärkt ur klimatomställningen eller hur man ska garantera polisens närvaro i hela landet, har Lööf använt utrymmet i partiledardebatter till att ta strid mot SD:s värderingar.

Missförstå mig rätt: Självklart ska Sverigedemokraterna hållas borta från regeringsmakten, men ett liberalt landsbygdsparti kan inte ha motståndet mot SD som främsta fråga.

Bristen på sakpolitik för landsbygden är tydlig på valaffischerna. I de senaste valen har affischerna fört fram budskap om närodlad politik, småföretag som får landsbygden att gro, om att bilen inte ska stoppas.

Årets valaffischer berättade att Centerpartiet är för medmänsklighet och mot rasism, och att män som slår inte ska komma undan. Det är såklart bra. Men på vilket sätt ska det förändra livet för Möklintaborna?

Värderingar är viktiga, men det är vardagen också. För att vinna måste man berätta vad man vill göra för att den ska bli bättre.

En del av anledningen till att man pratat om andra i stället för sin egen sakpolitik, kan vara att man inte har så mycket nytt att prata om. Med Januariavtalet fick Centern igenom mycket av det man stridit för i decennier, och det är som att man inte riktigt vet vilka förslag man ska driva nu.

Det här är inga nyheter för Centerpartiet, missnöjet med bristen på politikutveckling har pyrt länge och många unga har lämnat partiet i frustration. Ändå har partiledningen tuffat på med samma budskap.

Annons

Ska man peka på något fel med Annie Lööfs partiledarskap så är det just detta: att hon de senaste åren inte lyckats leda på ett sätt som gjort att partiet utvecklat ny politik. Ett framgångsrikt parti måste ha en levande intern diskussion om hur samhället ska utvecklas, och utifrån den skapa egna konkreta förslag på förändring.

Årets val blev ett hårt uppvaknande för Centerpartiet. Annie Lööfs efterträdare måste omsätta det i kraft att ta fram en ny liberalism för landsbygden. Möklinta behöver politiska förslag som ger framtidstro och möjligheter.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan