Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt inte löntagarna betala skatter som de 500 miljardärerna har råd med

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

I valrörelsen fanns det politiker som tyckte att man borde skapa större ekonomisk jämlikhet genom att höja skatterna för de som tjänar mest. Så kan man tycka om man har ett felaktigt perspektiv. Det är inte folks arbetsinkomster som gör dem rika, det är deras eventuella förmögenheter.

Sedan förmögenhetsskatten slopades, har antalet svenska miljardärer ökat lavinartad. Många svenskar finns nu med på den amerikanska tidskriften Forbes' lista över värdens dollarmiljardärer. Sett i ett förmögenhetsperspektiv är Sverige ett lågskatteland.    

Annons

Annons

Vi ska inte nu återinföra förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt, det lovade regeringspartiet i valrörelsen. Däremot viskas det om ett återinförande av värnskatten, som är en signal om att inte utbilda sig till höglöneyrken. Den signalen är skadlig för landet.    

Den stora skattereformen som infördes omkring 1990 var utmärkt, genom att den var överskådlig och separerade skatten på inkomst av kapital från inkomst av arbete. Möjligen blev skatteskalorna för de två inkomstslagen lite väl olika, vilket gett en del problem med beskattningen för de som arbetar i egna företag.

Tyvärr kunde inte klåfingriga politiker låta bli att göra ändringar i detta utmärkta skattesystem, genom bland annat ändringar i kapitalbeskattningen och den temporärt värnskatten. Som finansminister såg Magdalena Andersson till att vi fick en svårbegriplig beskattning av sparande i ISK, Investeringsskarkonton, som gett många småsparare överraskande kvarskatt, trots att de betalat full preliminärskatt på lönen.    

Det är svårt att beräkna storleken av de verkligt rikas förmögenheter, men antalet miljardärer bosatta i Sverige är just nu snabbt växande. De senaste uppgifterna pekar på att de är över 500. I jämförelse med vanliga löntagare gynnas de av ett skattesystem med - i ett internationellt perspektiv - låga kapitalskatter och extremt höga skatter på arbete.    

Annons

En ny skattereform ska snart utredas. Det vill då till att inkomstskatten sänks på arbete och pensioner, samt att man inte av rent ideologiska skäl kommer släpande med en ny värnskatt, som ger väldigt lite åt statskassan. Låt i stället de som verkligen har råd, miljardärerna som kör dyra sportbilar, vara med och betala.

Sverre Haukeland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan