Annons

Annons

Annons

Debatt
Regeringen måste ta klimatkrisen på allvar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

"Klimatomställningen skapar enorma möjligheter för svenska företag. Därför borde politiker öka takten i klimatpolitiken – istället för att bromsa den."  Så skriver tunga representanter för över 200 företag, representerande företag som Ericsson, Preem, Ica, Telia och Skanska.

Företagens bekymmer gäller att politikerna på båda sidor lyfter klimatomställningen som ett problem, när företagen istället ser möjligheter för svenska företag och därmed svenska jobb.

Annons

Annons

I samma veva publiceras ett upprop undertecknat av 300 konstnärer och kulturskapare med en vädjan till politikerna att inför valet lägga större fokus på klimatfrågan: Klimatkrisen måste prioriteras som valfråga. "Nu ser vi hur världen närmar sig den kris som forskarna anser vara förödande och nästintill oåterkallelig. Detta trots att både kunskap och lösningar finns sedan länge. Som konst- och kulturskapare kan vi inte blunda. Precis som under pandemin har vi inget val – klimatomställningen kräver uppoffringar från oss alla!"

Därtill: nära nog varje vecka publiceras ytterligare en vetenskaplig rapport om nödläget för klimatet, en påminnelse om hur vi, med ökande hastighet, närmar oss ett scenario där livet på planeten Tellus som vi känner det är hotat.

Vi står nu på tröskeln att få en regering, där det parti som sannolikt kommer att diktera många av dess villkor, låtsas som att klimatkrisen inte existerar. I alla fall inte så att det berör Sverige.

Finns det någon som helst anledning för en enda människa att glädjas?

Agneta Lejdhamre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan