Annons

Annons

Annons

Debatt
Utvidga inte EU innan kriget i Ukraina är slut

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Man behöver inte lyssna länge på president Putin för att höra det: Kriget i Ukraina är bara en början. Nu ska Ryssland återta sin rättmätige plats bland världens stormakter, och västvärldens dominans ska brytas.

Det har funnits artiklar på VLT Debatt som hävdat att invasionen är ett sorts religionskrig, ett försvar av den gamla, ortodoxa rysk-ukrainska kristendomen mot ett sekulärt inflytande från Europa och Amerika.  

Annons

Det mesta tyder ändå på att det är ett geopolitiskt maktspel, med en dröm om att återskapa sovjetimperiet, som driver Putin till att lägga under sig nya landområden. Han söker nu att stärka sitt globala inflytande, genom att återuppta gamla allianser med ledare som Erdogan och Xi Jinping, samt besöka diktaturer i Centralasien, Mellanöstern och Kaukasus.

Annons

Först vill han förhindra att EU utvidgas ytterligare och kommer närmare Rysslands gränser. Det är en irritation för ryssarna att Sverige och Finland – i tillägg de baltiska republikerna, snart kommer att vara medlemmar både i NATO och EU, samt att listan på EU:s partnerskapsländer – de som ännu ej är kandidatländer, inkluderar gamla sovjetrepubliker som Armenien, Azerbaijan, Moldavien, Georgien – och Ukraina.    

Det har funnits röster i den svenska debatten för att EU nu snabbt ska återuppta förhandlingarna om medlemskap med Turkiet och kandidatländerna på Västra Balkan, detta innan Putin lyckas fånga in dem men nya ”vänskapsavtal”. Bland andra står kandidatlandet Serbien politiskt mycket ­­nära Ryssland, samtidigt som landet redan får stora ekonomiska bidrag från EU.    

Är det rimligt att EU nu snabbar på förhandlingarna om medlemskap med Serbien och andra kandidatländer, innan Putin lyckas fånga in dem i en ny allians riktad mot väst? Det finns debattörer som anser det, även om det kan vara en utmanande väg att gå. Allt tyder på att Putin i sina geopolitiska strävanden inte respekterar folkrättens regler om rätten till ett eget land. Han har redan i Ukraina visat vad han är beredd att göra för att utvidga sitt territorium.    

Annons

Annons

Vår säkerhet i Europa ­säger att det inte är rätt tidpunkt nu att utvidga EU ­intill Rysslands gränser. Detta bör vänta tills kriget i Ukraina har avslutats.

I fallet Finland och Sveriges kommande medlemskap i NATO har Ryssland redan noterat detta som ett faktum, liksom att Turkiet sedan länge är medlem. Om Erdogan säger nej till Finland och Sverige, är det på eget initiativ.

Sverre Haukeland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan