Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Det räcker inte att tro på de goda krafterna i samhället, Thornberg

Fram till och med 15 september har 289 skjutningar inträffat i Sverige. 47 personer har skjutits ihjäl. Det är fruktansvärda siffror Rikspolischefen Anders Thornberg säger att han tror på de goda krafterna i samhället. Det är fint, men det låter också uppgivet.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Det fanns en tid när skottlossningar i Sverige var sällsynta, inte minst i Västerås. Under senare år har skjutningar tyvärr blivit vardag för polisen, medierna som bevakar samhällsutvecklingen och allmänheten.
Värst drabbade är givetvis anhöriga, till offer och till gärningsmän.

Rikspolischefen Anders Thornberg, här under ett besök i Örebro, tro att de goda krafterna i samhället kommer att kunna stoppa våldspiralen med skjutningar i Sverige. Det räcker tyvärr inte.

Bild: Robban Andersson

Under sensommaren och hösten har skjutningarna fortsatt, i Malmö, Märsta, Eskilstuna och i Västerås. Rikspolischefen Anders Thornberg säger i i en intervju med TT att han befarar att 2022 blir ett år där skjutningarna leder till flest dödsfall hittills. 289 skjutningar och 47 dödsfall hittills i år, alltså. Det kommer förstås inte att stanna där.

Annons

Annons

Inte minst under valrörelsen var kriminaliteten och gängvåldet en fråga som stod högt på agendan. Ämnet debatteras ofta. Men ingen, varken polisen, politikerna eller någon annan, tycks veta hur vi ska stoppa den negativa och brutala utvecklingen i Sverige. Och nej, det är inte fruktbart att skrika att allt enbart är invandringens fel.

Anders Thornberg själv har tidigare uttryckt oro över den omfattande nyrekryteringen till gängen. Allt fler yngre dras in i tung kriminalitet. Han betonar för TT att den viktigaste åtgärden är att bryta just denna nyrekrytering och att polisen kan avlyssna den krypterade kommunikationen mellan kriminella.

Ja, det är viktiga åtgärder. Men hur har det blivit så här? För att riktigt förstå det är journalisten Diamant Salihus bok "Tills alla dör" läsning som rekommenderas. Boken är en stark samtidsskildring av konflikten mellan de rivaliserande gängen Shottaz och Dödspatrullen i Rinkeby. Människor som var vänner i går kan plötsligt vara dödsfiender nästa morgon.

Journalisten Diamant Salihu vann kategorin "Årets röst" når Strora Journalistpriset delades ut 2021. Hans bok "Tills alla dör" är ett viktigt dokument för att bättre förstå den negativa våldsspiralen i Sverige,

Bild: Jessica Gow/TT

Salihu skriver inte bara om konflikten utifrån. Han har pratat med gängmedlemmar, anhöriga, myndigheter och skola. Boken ger en utmärkt bild av den grundmurade problematiken. Den bör läsas av alla, inte minst av politiker och alla andra som tycker till i debatten.

Annons

Gängkriminaliteten och våldsspiralen är onekligen ett svårlöst problem, oavsett om vi har en statsminister som heter Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson.

Annons

Trots den mycket allvarliga situationen och utvecklingen säger Anders Thornberg att han känner en viss optimism. "Jag är helt övertygad att de goda krafterna i samhället på sikt kommer att vinna det här. Men det kommer att ta tid", säger han.

Det finns definitivt många goda krafter i samhället och det är fint att rikspolischefen tror på dessa. Men, det räcker tyvärr inte. Det krävs också krafttag.

Anders Thornberg och polisen har inget lätt jobb. För att underlätta för polisen måste våra ledande politiker bilda gemensam front i detta, i stället för att kasta skit på politiska motståndare och dividera om vems fel allt är.

Ingen enskild politiker eller enskilt parti bär skulden till den här situationen. Men, det är vårt gemensamma ansvar att bryta den brutala våldstrenden.

Tre heta

Joel Widerberg

28-åringen är en av VLT:s tre frontchefer, vilka är enormt viktiga när det gäller vårt arbete med händelsenyheter. Nu har han utsetts till deskchef på VLT.

Henrik Norman

29-årigen är delvis känd från innebandylaget VIB. Framför allt är han en av grundarna bakom restaurangappen Weiq som på fyra år har ökat omsättningen från 55 000 kronor – till närmare 7 miljoner.

Annons

Karin Askerin

Västeråsaren är aktuell med en ny barnbok. Denna gång fokuserar hon på den mytomspunna och utrotningshotade ålen. Titeln är "Ålen Åkes långa resa" och är en bilderbok för barn i åldern 3-6 år.

Citatet

Anledningen till att det heter Sveriges Rikes lag och inte lika gärna Sveriges fattiges lag är därför att nöden har ingen lag.

Aron Jonason (1838–1914), fotograf, journalist och kåsör.

Annons

Annons

Till toppen av sidan