Annons

Annons

Annons

Debatt
Konsekvensen nedlagda kärnkraftverk visar sig

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Tyskland och Sverige har till i dag lagt ner 20 fungerande kärnkraftverk på sammanlagt drygt 21 000 megawatt och tre till ska läggas ner nästa år i Tyskland på drygt 4 000 megawatt . Kvar blir endast 6 kärnkraftverk i Sverige på 7 000 megawatt.

Den nedlagda kärnkraften skulle ha kunnat fortsätta att producera 167 terawattimmar planerbar el per år som motsvarar Sveriges hela elproduktion på ett år!

Annons

Annons

Nedläggningen av kärnkraften har också ökat koldioxidutsläppen med hela 134 megaton jämfört med koleldade elkraftverk. Sveriges nuvarande fossila koldioxidutsläpp ligger på cirka 43 megaton.

När vi byggde ut vår kärnkraft till 12 reaktorer på 12 år minskade våra koldioxidutsläpp med hela 50 megaton.

Genom nedläggningen av kärnkraften ökade Tyskland sitt beroende av gas från Ryssland genom Nord Stream 1 för att öka sin planerbara elproduktion. Nu ser vi konsekvenserna av de nedlagda kärnkraftverken med höga priser som följd eftersom tillgång och efterfrågan på planerbar el ligger nu ur balans. De höga priserna på gas och kol slår nu igenom i södra Sverige och Tyskland för att täcka underskottet av planerbar el med höga priser på speciellt gaskraft som följd.

Harry Frank

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan