Annons

Annons

Annons

Debatt
Landsbygden proteströstade på SD

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Den 17 september anser VLT:s politiska redaktör Matilda Molander att Centerns valnederlag inte beror på samarbetet med S-regeringen. Jag vill ge min förklaring till varför jag anser att hon har fel.

Jag är 78 år gammal och minns när Bondeförbundet lämnade regeringssamarbetet med sossarna år 1957. Ty år 1958 föddes istället det nya Centerpartiet med en utökad väljarbas med småföretagare på landsbygden. På den tiden var alla partiledare kloka äldre herrar som visade stor respekt för varandra fram till dess att Olof Palme blev partiledare för Socialdemokraterna. Jag minns hur jag upplevde tv-debatten mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin år 1976. En arrogant Palme var överlägsen och S-väljarna jublade ju mer Fälldin svettades i strålkastarljuset. Men valresultatet blev det motsatta. Ty Fälldin vann marginalväljarnas sympatier och kunde bli den första borgerliga statsministern på 44 år.

Annons

Annons

Men Fälldin gick vilse om kärnkraften, Olof Johansson om Öresundsbron och nu Annie Lööf om SD. Det är inte lätt att leda ett mittenparti. Ty sakpolitiskt finns det kanske en bred mitt, men när det gäller värderingar så är väljarna antingen höger eller vänster, annars är det SD. Ty SD tar väljare från alla partier. Eftersom S är ett maktparti så tror jag att vi i framtiden kommer att se regeringssamarbete även mellan S och SD.

Nu domineras politiken och medierna av unga människor i storstäder. Många av dessa är så okunniga om landet att de inte vet att Dorotea och Vilhelmina inte bara är kvinnonamn, utan närmsta grannkommuner i Västerbottens inland. Det är 66 kilometer mellan orterna och omkring 200 kilometer till en stor stad. Det går två bussar om dagen i vardera riktningen som transporterar varor och passagerare. Här finns få invandrare och låg brottslighet. Ändå har SD ökat med 10 procent och C har minskat med 7,5 procent. MP har under 2 procent av riksdagsröstena.

Årets valresultat är en protest från landsbygden mot politiker, medierna, aktivister och kulturvänstern som under många år har spytt ut sitt personliga hat mot SD och ”äldre vita män på landsbygden”. Johan Hakelius är en erfaren krönikör som skriver i Expressen den 17/9: "Tongivande delar av journalistkåren ser valresultatet som en direkt förolämpning, för att inte säga ett hot…. Det svenska journalistkollektivet verkar för tillfället fast beslutet att följa sina amerikanska kollegor in i Trumpdimman och bli part i kulturkriget.”

Annons

Annons

Men valresultatet är också en protest mot Centerns stöd till en S-regering där MP haft stort inflytande. De flesta som bor på landsbygden avskyr MP eftersom de anses favorisera stadsbor på landsbygdens bekostnad.

Nu måste C bestämma sin färdriktning; landsbygd eller storstad och höger eller vänster. Jag hoppas att C väljer landsbygden istället för unga vänsterkvinnor i storstäder. Helst även en mogen partiledare med livserfarenhet. Så jag hoppas på Helena Lindahl från Västerbotten. Hon vet hur det är att leva med långa avstånd och dålig samhällsservice. Dessutom vill hon ha en borgerlig regering: Det är en förutsättning för att vinna väljare med borgerliga värderingar.

H Lindberg

pensionär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan