Annons

Annons

Annons

Debatt
Maktskiftet gynnar svenska intressen i EU

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Den 1 januari 2023 blir Sverige ordförandeland i EU:s ministerråd. Med en ny moderatledd regering blir detta startskottet för en ny svensk EU-politik. Vi kommer att driva en ambitiös agenda och presentera en tydlig vision om ett konkurrenskraftigt EU som ställer om i stället för att stänga ner. Såväl Sverige som EU kommer att gynnas av att vi moderater, i stället för en ointresserad socialdemokrati, tar över stafettpinnen vid årsskiftet.

Annons

Annons

EU används som bäst när vi gemensamt löser problem som inget medlemsland kan hantera på egen hand. Klimatförändringarna är ett typexempel eftersom utsläpp inte förhåller sig till nationsgränser. Varken Sverige eller något annat medlemsland kan ensamt lösa klimatfrågan. Det samma gäller migrationen. Vi behöver också se till att handeln inom Europa fortsatt prioriteras, vilket gynnar svensk tillväxt och leder till fler jobb.

Däremot finns det flera områden där EU:s inflytande ska vara så begränsat som möjligt. Bra exempel på detta är vår arbetsmarknad och våra beslut om hur svenska skogsägare brukar sin skog. Här behövs svenska företrädare som ryter ifrån på skarpen när EU får för sig dumheter. Tyvärr är det en uppgift som den socialdemokratiska regeringen upprepade gånger visat att den inte klarade av.

När det stod klart att skogen skulle förfördelas i det nya ramverket för hållbara investeringar sade Sverige ingenting förrän en majoritet i riksdagen tvingade regeringen att protestera. När elva länder skrev ett protestbrev mot EU-kommissionens förslag om att flytta makt över skogen till Bryssel valde den svenska regeringen att inte skriva under. Inte ens när andra krattade manegen åt dem var den rödgröna regeringen intresserade av att ägna sig åt EU-frågor.

Annons

Därför är det glädjande att vänsterblockets ointresse för EU-politik fick en naturlig lösning på valdagen. För första gången på åtta år har vi nu en regering bestående av partier som tidigare har visat att de är villiga att kavla upp armarna för att värna svenska intressen i EU.

Annons

När Sverige för tredje gången ska axla rollen som ordförandeland i EU är det, tack och lov, med en ny regering som är redo att driva en framåtlutad EU-politik snarare än att förvalta pågående processer. Nu tar vi tag i Europa.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan