Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Så många turistade i länet i somras

Efter två års pandemi ökade turismen rejält i Västmanland under sommaren, enligt ny statistik från Tillväxtverket.

Text

Efter ett par tuffa år ökade turisterna i Västmanland igen i somras.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Under sommaren 2022 – juni, juli och augusti – uppgick antalet gästnätter på kommersiella turistboenden i Västmanland till omkring 374 700.

Det innebär en ökning med sju procent jämfört med förra sommaren och en ökning med tio procent jämfört med 2019.

Enligt siffrorna från Tillväxtverket ledde pandemin till ett stort utländskt turisttapp. Även om det fortfarande var färre utländska gästnätter i somras än innan pandemin var det ändå en stor ökning jämfört med förra året.

Annons

Annons

– I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med i fjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

De utländska turisterna stod för cirka nio procent av gästnätterna i länet. De flesta utländska turisterna kom från Tyskland.

‒ De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka, säger Hannah Hall.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att sommaren innebar gästnattsrekord. Det stämmer inte. Tillväxtverket har nu uppdaterat pressmeddelandet med korrekta siffror.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan