Annons

Annons

Annons

Debatt
Var med och stöd alla våra svenska bönder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Mellan 2019 och 2023 spås den ekologiskt brukade arealen i Sverige minska med 26 000 hektar eftersom försäljningen av vissa ekovaror minskat. Det motsvarar ungefär 200 medelstora gårdar.

Här produceras fina svenska ekologiska livsmedel som frukt, grönsaker, spannmål, baljväxter, mjölk, kött och ägg. Dessutom är svenska ekogårdar bättre för den biologiska mångfalden, och den är 30 procent högre på en ekogård än på en oekologisk.

Annons

Annons

Svenska ekogårdar erbjuder också ett bra liv för djuren på gården och använder inte kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Så ekobönderna bidrar till miljömål som ett rikt odlingslandskap och en giftfri miljö.

Att ställa om till ekologisk produktion är ett stort beslut. Det är en lång rad regler som ska uppfyllas, bland annat att sluta använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det måste finnas en möjlighet att sälja gårdens produkter till ett merpris.

Ekobönderna lämnar inte den ekologiska produktionen lättvindigt, med tanke på de investeringar och den tid man har lagt ned. De älskar sitt jobb, eftersom de brinner för sin ”grej”.

Nu behöver vi stötta svenska ekobönder och deras viktiga miljöinsatser. Välj ekologisk mat från Sverige när du har möjlighet!

Naturskyddsföreningen vill öka konsumenternas efterfrågan på eko och lägger störst fokus på mat från svenska ekogårdar, som spannmålsprodukter och mejeriprodukter.

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga veckan sedan 1990. Kampanjveckan är alltid vecka 40 – i år är det mellan 1-9 oktober – med aktiviteter runt om i landet. Nu i år det temat ”Byt till Ekologiskt”.

Vi i Naturskyddsföreningen – Västeråskretsen, vill engagera oss och vara med på denna resa nu i år. Vi planerar en del aktiviteter som till exempel att sätta upp utställningsaffischer med budskap om fördelar och myter kring ekomat på olika platser, till exempel på Stadsbiblioteket, Växhuset, Konstmuseum, samt att vara i Stora Coop och prata om ekomat med butikens kunder, och ha föreläsning om ekomat på Studiefrämjandet.

Vesna Djokic

Naturskyddsföreningen, Västerås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan