Nils van der Poel, fenomenet, OS-vinnaren, världsmästaren, rekordmannen. Han föddes den 25 april 1996 i Götalunds församling i Trollhättan, men vi vill gärna räkna honom som lite västeråsare också. Under sommarmånader har han nämligen varit bosatt vid Johannisbergs flygplats i Västerås. Fallskärmshoppning är en av Nils van der Poels passioner i livet.

Lasse Åberg gjorde rollen som Stig-Helmer Olsson. Med på bilden är även Hege Schöyer och Jon Skolmen, som båda också medverkar i "Den ofrivillige golfaren".
Passioner i livet talade Nils van der Poel om också när han talade på Steam Hotel, under näringslivsdagen, i måndags. Fast egentligen handlade hans föredrag mer om drivkraft än om passion. För som idrottare framstår Nils van der Poel ibland som en mer vältränad version av Lasse Åbergs karaktär Stig-Helmer Olsson i filmen "Den ofrivillige golfaren."
Annons
Annons
Faktum är att van der Poel aldrig har älskat att åka skridskor fort. ”Det är inte så väldigt kul att åka skridskor i stora cirklar” som han beskrev det. Under karriärens gång hade han också ofta tankar på att lägga av helt. ”Man ska alltid komma ihåg att det aldrig är för sent att ge upp”, som han konstaterade.

Nils van der Poel i samspråk med VLT:s nyhetschef Cecilia Rindbäck Tiger efter föredraget på näringslivsdagen i Västerås i måndags.
Bild: Magnus Westberg
Men, då var det där med drivkraften. Nils van der Poel var övertygad om att han visste hur man skulle göra för att vinna OS-guld. Frågan var endast om det var värt alla uppoffringar som krävdes längs den hårda vägen mot målet?
Efter dubbla guld i junior-VM gjorde han sin OS-debut 2018. Han slutade på 14:e plats och sade då till SVT-sporten att han var nöjd. Det var inte riktigt sant, för van der Poel visste att han inte hade gett exakt allt. ”Men, det kunde jag ju inte säga till mina sponsorer”.
Han hade möjligheten att ge upp även OS 2018, men det gjorde han inte. Han visste ju hur man skulle göra för att vinna OS-guld. Under de fyra år som följde fram till 2022 tränade han mer och hårdare än någon annan. ”Hoppet kan överge en, men man får själv aldrig överge hoppet”, som han sade under sitt föredrag i måndags.
Annons
Han plågade sig själv på cykel sju timmar varje dag. Han satte upp mål, men också hotbilder och han insåg att livet inte var så dumt ändå. Han kunde konstatera att det i sig inte var skridskoåkningen som var jobbigt, utan att det är livet som kan vara jobbigt – oavsett vad man ägnar sig åt.
Annons

Nils van der Poel jublar efter sitt guld på 5 000 meter under OS 2022 i Peking.
Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Sedan kom den. Den stora, imponerande och magiska triumfen. Guldregn under VM 2021 och 2022. Dubbla guld under OS 2022. Dessutom slog han nytt världsrekord och olympiskt rekord. Han hade lyckats med allt och övervunnit alla hinder. Han stod på topp. Då avslutade han karriären.
Nils van der Poel är en fascinerande idrottare, en person som orkat träna och pressa sig så hårdare än alla andra. Detta gör honom också till en så fascinerande föreläsare. Han är eftertänksam, filosofisk och har en avväpnande humoristisk svärta i sitt viktiga budskap om motgångar och framgångar. Om livet.
Nils van der Poel inspirerar. Jag tror att vi alla har något att lära av honom.
Tre heta
Linnea Jonsson
Den 26-åriga jazztrumpetaren från Västerås får årets J:son-stipendium, till minne av flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindh. ”Jag känner mig superhedrad! Det är stort!” säger hon till VLT Kultur.
Annons
Pär Mårts
Under onsdagen installerades hockeyprofilen Pär Mårts som hedersdoktor vid Mälardalens universitet. Västeråsaren och den förre VIK-tränaren och förbundskaptenen för Tre Kronor får titeln för sin mångåriga gärning som ledare inom ishockeyn och näringslivet.
Rasmus Sjöström
Annons
VSK räckte inte till i semifinalen i Svenska Cupen i bandy. Men cupsortin kom helt i skymundan av den allvarliga skadan på Sandvikens Alfred Rustas – där VSK:s Rasmus Sjöström tackades efteråt för sin snabba reaktion.
Citatet:
Det är fett att ha två OS-guld. Jag kan rekommendera det som en del av livet.
Nils van der Poel.