Kommentar på inlägget "Varför elbil när det är elbrist?", VLT den 7 oktober.
Den som har skrivit insändaren är helt okunnig över hur mycket energi som en elbil drar.
Det går åt 2 KWH/mil. Om man räknar 1 000 mil/år så blir det 2 000 KWH/år. Just nu finns det 125 000 elbilar. Det betyder 250 MWH. Det är alltså 0,25 GWH. Sverige producerar 166 TWH/år. Så dagens bilflotta använder mindre än en promille av det som produceras.
Annons
Annons
Inte ens om alla bilar blir elbilar spelar det någon roll för elförbrukningen.
Det andra som skribenten antyder är att vindkraften skulle vara liten i Sverige är lika fel. Vindkraften ger 16 procent nu och ökar snabbast av alla kraftslag och är den billigaste kraftkällan i framtiden att bygga. Nuvarande kärnkraft har lägre kostnader men för Olkiluoto 3 i Finland kostar elen 1,15 kr/KWh. Kostnaden har stigit mer än 4-5 gånger mot nuvarande kärnkraft.
Vattenkraften är billigast men går inte att bygga ut mer.
Kristersson (M) kommer ganska snart att få erfara att ingen vill investera i ny kärnkraft. Däremot står man i kö för att få bygga vindkraft, framför allt till havs, även om den är dyrare än landbaserad. Vindkraften kostar cirka 50 öre och till havs 70 öre men här minskar kostnaderna tvärtemot vad kärnkraften gör.
De modulära SMR är en bit bort. Tidigast 2030 om man startar nu kan de vara i drift. Vad de kommer att kosta är givetvis okänt.
Hälften av Frankrikes 56 kärnkraftverk står nu stilla just nu på grund av tekniska problem vilket bidrar till elbristen i Europa.
Jag antar att skribenten menar diesel producerad av tallolja, men den är det ytterst begränsad tillgång av och är ingen lösning för framtiden. Ingen biltillverkare i världen lägger ner några pengar på utveckling av bränslemotorer utan allt satsas på batterier men de vet förmodligen mindre om framtiden än skribenten som verkar vara ute och cyklar även där.
Bå