Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Det urspårade debattklimatet behöver definitivt nyktra till

Nyligen blev jag ännu en gång kallad kommunist. För någon dag sedan påstods det att jag är rasist. Vi lever i en ytterst märklig tid, men man vänjer sig. Eller ska man behöva göra det?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Anmäl text- och faktafel

Det var rätt länge sedan som samhällsdebatten fullständigt spårade ur. Men, det har inte stannat där. Det har blivit ännu värre. Människor tycker till om allt och alla och om någon inte håller med eller säger emot blir de kränkta. Människor har dessutom åsikter om tidningsartiklar de inte ens har läst och människor de vet vilka de är, men inte alls känner.

Annons

En känd person kan uppleva både framgångar och motgångar på grund av sitt namn. Dörrar kan öppnas på grund av kändisskapet, men de kan lika väl också stängas på grund av förutfattade meningar. Ungefär så är det också för ett mediehus som VLT. Somliga uppskattar det jobb vi gör, andra inte. Oavsett vad man tycker finns det många förutfattade åsikter om oss och andra journalister.

Annons

Det är inte ovanligt att jag får höra myter om att både jag och VLT går i "regeringens ledband", så var det åtminstone när den var socialdemokratisk. "Kommunist" och "vänsterextremist" är andra epitet som sätts på mig och oss, trots att VLT:s nyhetsredaktion varken har någon politisk färg eller partipolitisk agenda.

När vi publicerar namn och bild på en gärningsman som är född i Sverige är en vanlig kommentar: "Ni skulle aldrig publicera namnet om det hade varit en invandrare" och när VLT förra året kartlade nazisterna i Västmanland kom den väntade kommentaren: "Jaha – och när granskar ni vänstern då?".

En 20-årig man sköts till döds på Bäckby under tisdagseftermiddagen. Han blev det 56:e dödsoffret efter en skottlossning hittills i år.

Bild: Tony Persson

Men, det kan lika gärna vara åt andra hållet. Under tisdagskvällen sköts en 20-årig man ihjäl på Bäckby i Västerås. Mannen blev det 56:e dödsoffret hittills när det gäller det eskalerande våldet med skjutvapen i Sverige.

Annons

Den man som dödades är inte svensk medborgare. Han är medborgare i Somalia och VLT beskrev hans kriminella bakgrund morgonen efter tisdagens mord.

Annons

Då kom kommentarer som: "Det hade ni aldrig gjort om det varit en svensk medborgare". Ytterligare en kommentar löd; "Så trött på mediarasismen".

"Så trött på mediarasismen" skriver en person i ett mejl till VLT. Detta efter att vi berättade om den mördade 20-åringens bakgrund.

VLT gör inte skillnad på människor. Oavsett om en person är född på Bäckby i Västerås eller i Mogadishu gör vi exakt samma publicistiska bedömningar och överväganden. Om vi agerar rätt eller fel i olika publiceringar är förstås upp till var och en att bedöma. Den diskussionen och debatten tar vi också gärna, men tyvärr är debatten ofta inte sund.

I det debattklimat som uppstått i Sverige är det ofta så att människor reagerar oerhört snabbt. Den goda och enkla regeln att tänka först och därefter uttrycka sig har uppenbarligen försvunnit. Det är en sorglig utveckling, men förmodligen ett tecken i tiden när folk oroar sig över våldet i samhället, oroligheter i Europa och ständiga nya larm om säkerhetshot, klimathot och ekonomiska kriser.

I dessa tider vill jag påstå att seriösa medier, som tar ansvar för sina publiceringar, aldrig varit viktigare. På VLT tar vi gärna emot kritik, lika väl som vi tar emot tips och synpunkter.

Men, det skulle inte skada om debattklimatet tog en stark kopp kaffe, andades en aning och helt enkelt nyktrade till.

Annons

Tre heta

Johan Sterte

Han tycker fortfarande att det är lite ovant att röra sig i slottets guldglänsande salonger. ”Men man får vänja sig”, säger Västmanlands nye landshövding. Den här veckan började han på sitt nya jobb.

Annons

Vintagemannen

Ingemar Albertsson, 72, blev influenser på äldre dagar när han började blogga om sitt intresse för vintagekläder. ”Det började med lust och ren fåfänga!” säger han.

Jesper Kokkonen

Han var en av spelarna som värvades i somras för att spetsa till offensiven i Västerås IK;s allsvenska ishockeylag. Efter en tuff start på säsongen har han nu börjat göra just det – även om det tagit en tid efter två år i en helt annan roll.

Citatet

Gränsen mellan svält och vrede är tunn.

John Steinbeck (1902–1968), amerikansk författare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan