Annons

Annons

Annons

Max Hjelm

ledare liberalCentrum

Max Hjelm
När jag stiger av bussen får jag andas frisk luft för första gången på länge

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

När Max stiger ur bussen på Västerås C får han äntligen andas frisk luft.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

Drygt en timmes bussresa skiljer Östra från Västra Aros. Jag sitter de flesta dagar instängd i bibliotek för min master i statsvetenskap vid Uppsala universitet. När jag nu stiger ur bussen vid Västerås Centralstation får jag andas frisk luft för första gången på länge, i dubbel bemärkelse. Det ska bli skönt att fokusera inte enbart på döda filosofer, utan också dagens makthavare. Skönt, men också tragiskt nog angeläget.

Annons

Det är ingen ny tanke att liberaler arbetar i motvind, likväl är den sann. Jag är egentligen den som först vill slå upp kultursidorna och diskutera hur vi blir en starkare bildningsnation. Men det räcker inte just nu. Då tiderna är hårda gäller det att inte förslappas och acceptera det onormala som normalt. Jag hoppas kunna bidra med motstånd. Det handlar om att försöka värna rättsstaten och stävja en alltmer repressiv politik på nationell nivå – i jakten på trygghet får inte individens frihet glömmas bort. Det handlar om att i anständighetens namn stå upp för demokrati och drägliga levnadsförhållanden på global nivå – Ukrainare har rätt att leva i fred och Bangladesh medborgare måste få hjälp när de drabbas av översvämningar på grund av våra klimatutsläpp.

Annons

Det handlar också om högt ställda krav på lokalpolitiken, som oftast påverkar oss tydligast. Sjukvård, skola, stoppa slöseriet – ja. Vi bör också resonera kring små stadsplaneringsfrågor. När jag går den korta promenaden från bussen till redaktionen blir det tydligt hur bilar i dag får ta alldeles för stor plats i Västerås jämfört med västeråsarna själva.

Det är därför jag är så glad att få ansluta till just VLT som har en av de, om inte den, vassaste ledarsidan i Sverige vad gäller lokal anknytning och relevans.

Globalt, nationellt och lokalt är den oberoende liberala ledarsidans uppgift att ständigt göra motstånd mot auktoritära krafter – vilken sida de än tillhör. Därtill att våga erkänna ofullkomligheten i verklig politik och ställa svåra frågor när andra ger enkla svar. När jag sitter på bussen tillbaka österut tänker jag att det kanske inte är så stor skillnad på plugget med sina historiska tänkare och dagens politiska debatt. De är båda bara skriftliga samtal, om än med lite olika tidsspann. Förhoppningsvis kommer jag att bidra till att din dag blir lite mer utvecklande, insiktsfull och provocerande. Vi ses i spalterna!

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan