Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalSkinnskatteberg

Matilda Molander
Politikernas bidragsfusk måste stoppas

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Oscar Sjöstedt (SD) sitter i riksdagen för Västmanland och har skrivit sig i sommarstugan. Foto: Cornelia Jönsson DI/TT

Annons

Fenomenet är varken nytt eller tidigare okänt. Ändå tycks de inte bli färre – politikerna som fifflar med möjligheten att få ekonomiska ersättningar från riksdagsförvaltningen. Nu senast är det SVT:s Uppdrag Granskning (2/11) som avslöjar flera riksdagsledamöters listiga upplägg för att maximera utbetalningarna från skattebetalarnas pengar.

En av dem är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Oscar Sjöstedt som sitter invald på ett mandat från Västmanland. Han har sedan 2016 varit skriven i sin sommarstuga i Riddarhyttan, samtidigt som hans barn och dåvarande sambo fortsatt varit skrivna i hans fyra-rummare i Stockholm. Avgiften på 4600 kronor i månaden för lägenheten i Stockholm har skattebetalarna fått stå för, liksom traktamente för att han "bor borta" när han är i Stockholm.

Annons

Annons

Efter att han i somras sålde lägenheten har han i stället fått en övernattningslägenhet av riksdagen. Eftersom riksdagsledamöter som bor utanför Stockholm har rätt att få sina hemresor betalda har skattebetalarna också fått stå för hans taxiresor till stugan i Riddarhyttan. De totala kostnaderna – för skattebetalarna – landar på 14 000 kronor i månaden.

Redan i somras kunde SVT avslöja att skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) kunnat kvittera ut uppemot 700 000 kronor i olika ersättningar genom att skriva sig i ett hus i Vänersborg som saknade godkänt avlopp och där han enligt grannarna inte bodde. Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) har nu visat sig gå steget längre och ser till och med till att hyra ut den bostad där han formellt står skriven till tyska turister, samtidigt som han kvitterar ut ersättningar.

För oss vanliga dödliga är det ett brott med fängelse på straffskalan att inte stå skriven på den adress där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Likaså är det ett brott med fängelse på straffskalan att lämna vilseledande uppgifter till myndigheter i syfte att kvittera ut bidrag. Praktiskt nog har riksdagsledamöterna sett till att dessa regler inte gäller dem själva genom diverse undantag i lagen. Alla människor är jämlika, men somliga är mer jämlika än andra, som George Orwell konstaterade i den politiska satirromanen Djurfarmen.

Annons

Att landets mäktigaste politiker inte ska behöva gnaga på fingrarna är viktigt. Förutom att det säkrar politikernas oberoende i förhållande till icke-offentliga intressen kan höga löner också fylla en funktion i att attrahera kompetens som annars hade försvunnit till mer lukrativa branscher.

Annons

Det är också viktigt att inte riksdagsledamöter som de facto bor någon annanstans än i Stockholm blir ekonomiskt förfördelade. Men precis som statsvetarprofessorn Bo Rothstein säger i programmet: "De här systemen bygger på att de förtroendevalda har ett gott omdöme, en slags etisk kompass." Tyvärr verkar den etiska kompassen saknas hos alldeles för många riksdagsledamöter.

Vill riksdagsledamöterna motverka det politikerförakt som det här missbruket med rätta orsakar finns bara en väg framåt: Sluta basera ersättningssystemet på naivitet och gör det straffbart även för riksdagsledamöter att lura till sig ersättningar de inte har rätt till.

Pontus Almquist och Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan