Annons

Annons

Annons

Debatt
Sanningen om kärnkraften är också viktig

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

Kommentar på inlägget "Var ärlig om vindkraftverkens verkliga produktion", VLT den 15 november.

Einarsson hävdar att vindkraftens medeleffekt ligger kring 20 procent vilket är ett tekniskt effektivitetstal som antagligen är mycket högre. Men kärnkraftens tekniska effektivitet ligger också vid endast 15–20 procent.

Annons

Annons

80 procent av den genererade energin i en kärnreaktor spolas bort i kylvatten som antingen går ut i luften via ett kyltorn eller som i Sverige spolas ut i havet. Ingenstans i världen har man lyckats tillvarata detta kylvatten som fjärrvärme. Utbyggnaden av kärnkraft i världen kommer att begränsas genom tillgången till vatten. Den heta sommaren i Frankrike gjorde att vissa kärnkraftverk fick stänga ned.

Vid jämförelse mellan energislagen så är det de ekonomiska effektivitetstalen, det vill säga kostnaden per kilowattimme som är avgörande. Vind och sol är de billigaste energislagen och därför enligt Internationella Energiadministrationen (IEA) kommer de att dominera över kärnkraften globalt i framtiden. Sol, vind och vatten kommer att vara 70 procent av den globala elproduktionen 2050 och kärnkraften endast 10–15 procent.

Därför kommer smarta elnät och nya nätstrukturer att växa fram i eldistributionen.

Karl-Erik Andersson

Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan